De la cărți la electronice, de la vacanțe la bilete pentru evenimente, oamenii optează tot mai des pentru cumpărăturile online. Sunt însă unele lucruri care nu pot fi alese cu ușurință online, precum pantofii de alergare, astfel că ne simțim nevoiți să ne deplasăm la un magazin pentru alegerea potrivită. Din acest punct de vedere, pare surprinzător că la nivel european, în 2015, cele mai multe cumpărături online au fost în domeniul vestimentar și al articolelor sportive (60%). Se pot, așadar, „proba” pantofii de alergare cu câteva click-uri?

La varietatea de modele și de oferte existente în prezent, poți proba de acasă inclusiv astfel de , cu respectarea unor pași simpli. Noi i-am selectat pe cei pe care îi considerăm cei mai importanți:

Ce ai și ce vrei

Lecția numărul 1, pe care o învățăm chiar înainte de a face din alergare o pasiune, este numărul pe care îl purtăm. În ceea ce privește pantofii de alergare, e necesar să fie cu un număr mai mari, pentru a evita, pe cât posibil, rănile și bătăturile care pot apărea atunci când piciorul se umflă sau are de-a face cu trasee dificile. Spațiul ideal este de un deget între vârful degetului mare de la picior și vârful pantofului.

Lecția numărul 2 ține de pronație și este deosebit de importantă, pentru că „vorbește” despre nevoile piciorului tău în alergare. Dacă te numeri printre cei 50% dintre alergători cu pronație normală, trebuie să te concentrezi, în principal, pe gradul de confort. Dacă ai pronație exagerată, ai nevoie de pantofi cu formă dreaptă, o talpă de mijloc fermă, cu densitate dublă și cu întăritură pe marginea interioară. Dacă ai pronație insuficientă, ai nevoie de pantofi căptușiți, cu o formă curbată sau semicurbată.

Lecția numărul 3 răspunde la întrebările „care este scopul pentru care voi folosi pantofii de alergare?”, „de câte ori pe săptămână alerg?”, „ce distanțe alerg?” și „pe ce suprafețe alerg?”. Adunarea acestor informații va funcționa ca un filtru pentru modelele pe care le putem alege.

Monogamia e o virtute

Dar nu când vine vorba de pantofi de alergare. Unii alergători încearcă mai multe modele și când găsesc unul care le place rămân fideli toată viața. Alergă cu același model în fiecare zi, îl înlocuiesc regulat și chiar fac „stocuri” pentru vremuri cu predicții de mulți kilometri. Studiile au arătat, însă, că există o strânsă legătură între alergarea în mai multe brand-uri de pantofi și șansele mici de accidentare. Motivul ar fi acela că de fiecare dată când încercăm o pereche diferită de pantofi, „interacțiunea” piciorului cu solul se schimbă, se lucrează alți mușchii și se diminuează stresul provocat de repetarea acelorași călcături. Așa că, atunci când îți cauți panofi de alergat, ar fi bine să te uiți și la brand-urile și modelele noi. Nu zice nimeni că trebuie să fii un trendsetter, dar un pantof nou poate avea caracteristici mai bune.

Cald, călduț sau rece

Da, se poate „proba” online. Una dintre cele mai folosite metode este Shoefitr, o aplicație care aproximează cât de bine ți se va potrivi un anume pantof, în funcție de un model și o mărime pe care ai purtat-o deja. Cu o bază de date de peste 1.000 de brand-uri de pantofi, printre care și acești , Shoefitr folosește diagrame termice pentru a estima potrivirea fiecărei părți a piciorului. Deși nu ia în considerare diverse particularități individuale, software-ul se apropie foarte mult de adevăr și este folosit de tot mai mulți comercianți online.

O altă aplicație utilă este Right Shoe, care are două metode de a determina pantofii de care ai nevoie – 2D și 3D. Right Shoe este disponibilă pentru smartphone-uri și scanează, în funcție de fotografiile pe care i le pui la dispoziție, specificitățile piciorului tău. Tot ce îți trebuie este un marker, un ziar, o foaie albă de hârtie și puțin timp.

Totodată, poți încerca și vFit, o aplicație gratuită care îți transformă telefonul într-un scanner 3D portabil. Partea cea mai bună a aplicației este faptul că e ușor de înțeles și de lucrat cu ea, în timp ce îți oferă informațiile fundamentale de care ai nevoie atunci când vrei să cumperi pantofi online.

Iar la final, când te-ai decis ce model vrei, nu uita că un business nou pe piață va alege, cel mai adesea, să ofere prețuri mai mici pentru produsele sale, pentru a putea atrage clienți noi. Acest lucru e valabil atât pentru magazine, cât și pentru brand-uri, așa că nu ar strica să arunci un ochi pe mai multe oferte/comercianți online.

Citește și:

Citește și: Împarți cortul cu altcineva? Care sunt cele 7 reguli „de acasă” de care trebuie să ții cont

Citește și: Sacul de dormit – Cum îl alegi pe cel potrivit. Partea I

Citește și: Sacul de dormit – Cum îl alegi pe cel potrivit. Partea II

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*