Dacă v-ați întrebat vreodată unde se duc confierele din parcurile naționale ale României atunci când sunt tăiate, atunci răspunsul ar fi: în șemineurile austriecilor.

Tăierile ilegale din pădurile Retezatului nu sunt o noutate în materie de crime asupra mediului înconjurător. În anul 2011, însă, ministrul Laszlo Borbely a intervenit și le-a stopat cu solicitarea de a ridica zona la rang de protecție integrală, în Retezat fiind ultimul Peisaj Forestier Intact (PFI) din Europa. Decizia lui Borbely a fost sprijinită de Academia Română și de Consiliul Științific al Parcului Național Retezat. Cu toate acestea, tăierile ilegale au reînceput în februarie 2014, când fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a reușit, în mare discreție, să obțină o derogare, în urma căreia, din Parcul Național Retezat, urmau să dispară, până în decembrie 2014, aproape 10.000 de metri cubi de lemn.

Acest fapt a atras atenția organizației non-guvernamentale Agent Green, care a investigat, pe parcursul anului trecut, situația. Potrivit președintelui Agent Green, Gabriel Păun, lemul a fost tăiat de compania SUSAI Servcom SRL, un partener stabil al companiei Schweighofer.

”În timpul investigațiilor, anumite camioane ale companiei Susai au fost declarate drept «ilegale» de noul sistem «radarul pădurilor» în urma apelurilor repetate la 112. Mai târziu, acestea au intrat pe poarta fabricii Schweighofer de la Sebeș, moment în care echipa de investigații a fost agresată de firma de pază de poartă, iar poliția chemată de Agent Green a părăsit zona”, au scris cei la Agent Green.

Problema austriecilor

Lemnul tăiat de compania Susai ajungea în Austria, la fabrica Schweighofer, care îl folosea fie pentru produse de bricolaj, fie pentru încălzire.

”Retezat nu este un parc oarecare, ci este centrul biodiversității din Europa, ultima oază de sălbăticie de mari dimensiuni, și trebuie scutit complet de orice intervenții umane, mai ales de drujbe. Faptul că cei mai valoroși copaci au ajuns un banal lemn de foc este surprinzător pentru consumatorii care doresc să facă o alegere educată atunci când trebuie să își încălzească căminul”, a spus Gabriel Păun.

Astfel că, la finalul lunii decembrie, cazul a ajuns și pe masa companiei austriece. În urma discuțiilor purtate cu Agent Green, Schweighofer s-a angajat să refuze copaci proveniți din parcurile naționale, inclusiv din Retezat.

“Politica noastră este clară. Refuzăm copaci extrași din parcuri. Știm că ei sunt parte din habitate cheie esențiale pentru conservarea a mii de specii care pot fi adăpostite doar în asemenea arii. Rămâne, totuși, o provocare pentru noi să ne respectăm angajamentul, deoarece permisele de recoltare (APV) din parcuri naționale nu sunt informații publice”, a spus Gerald Schweighofer, președintele Schweighofer Group.

Ce s-ar putea face

Promisiunea austriecilor se va respecta, însă, numai cu ajutorul Guvernului României, care ar trebui, potrivit președintelui Schweighofer Group, să creeze un mecanism eficient de a stopa tăierile ilegale.

”În prezent, zona ar putea scapă de drujbe dacă prim-ministrul Ponta ar semna planul de management ce are deja toate aprobările, dar care este reținut, în mod cel puțin dubios, de Romsilva, care face profit din păduri de mai bine de 10 ani. În vreme ce Romsilva ține departe de pixul domnului Ponta acest plan de management, companii de exploatare culcă la pământ și ultimul copac”, au mai spus reprezentanții Agent Green.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul celor de la Agent Green.

 Citește și: Jaful din pădurile românești. Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc și directorul Romsilva, urmăriți penal

 

 Citește și: Legalitatea unui transport de lemn poate fi verificată, apelând 112

 

 Citește și: Autoritățile din Hunedoara și-au cumpărat munți cu banii de la UE

 

Comments

comments

One Response

  1. virgil

    ,,permisele de recoltare (APV) din parcuri naționale nu sunt informații publice” Cam multe informatii privind folosirea banilor si avutiei tarii nu sunt facute publice ! Ar trebui facut ceva in directia asta .
    In Bucegi cineva a reusit stoparea unor planuri ilegale,poate si in Retezat se gaseste cineva care sa-i urmeze exemplul…

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*