În anul 1919, iubitorii de munte care voiau să ajungă pe masivul d’Arbois din Megève, Franța, foloseau tancuri. Se pare că inițiatorul acestei idei, Generalul Jean Baptiste Eugène Estienne a avut un scop bine determinat atunci când a introdus acest „stil” de a face turism montan.

Turiștii care au urcat pe culmile muntelui d’Arbois, în anul 1919, au avut parte de o experiență inedită, mai cu seamă pentru că transportul pe munte cu ajutorul tancurilor nu era un lucru obișnuit. Generalul Jean Baptiste Eugène Estienne a folosit aceste plimbări pe post de paravan, adevăratul lor scop fiind acoperirea unei strategii secrete din Primul Război Mondial. Mai exact, se urmărea înșelarea oricărui inamic care s-ar putea să-i urmărească.

Generalul Estienne, cunoscut și sub numele de „Părintele Tancurilor”, a scris o monografie intitulată „Studiul misiunilor tancurilor pe câmpul de luptă”. De aici, până la ideea transportării turiștilor pe munte cu ajutorul tancurilor, nu a mai fost decât un pas. El a afirmat faptul că, prin acest stil de turism, puteau transporta artilerie, infanterie și trupe de sprijin, fără a stârni suspiciunile inamicilor, potrivit mashable.com.

Vehiculele nu le ofereau călătorilor foarte multă siguranță. Dimpotrivă. Modelele create de producătorii de automobile franceze Peugeot și Renault erau costruite de așa manieră încât pasagerii puteau aluneca ușor de pe banchetele de deasupra șenilelor. De asemenea, doamnele erau în pericol la fiecare mișcare a „mașinilor”, deoarece fustele lungi se puteau agăța în șenile.

Cu toate că prin aceste plimbări nu s-a urmărit, în mod evident, dezvoltarea turismului în zonă, în anul 1921, la doi ani de la realizarea acestor fotografii, un membru al familiei Rothschild a transformat d’Abois într-o stațiune de schi de vis. Chiar și în prezent, resortul francez este vizitat de foarte mulți turiști.

Foto: mashable.com
11 articol(e) « de 11 »

Citește și: ”Juniperus”, căsuța din copac unde Principesa Maria își primea invitații

Citește și: Hartă de colecție. Care erau cei mai înalți munți în anii 1800?

Citește și: Prima călătorie cu balonul peste Munții Carpați

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*