Măgura este un sat de munte retras şi liniştit, străjuit de munţi înalţi şi semeţi. Cine s-ar fi gândit că acest sătuc, situat între Munţii Bucegi şi masivul Piatra Craiului, va reprezenta un spaţiu pentru business?

Răspunsul: Arabella McIntyre-Brown, o jurnalistă a publicaţiei Financial Times.

În anul 2010, jurnalista a fost primită cu brațele deschise de cei 400 de locuitori pe care îi are satul, fapt care a făcut-o să se simtă în Măgura „ca acasă”. Articolul apărut în Financial Times despre satul din România cuprinde povestea jurnalistei care locuieşte acum în Măgura. Materialul a apărut în suplimentul House&House, rubrica Expat Lives.

Arabella McIntyre-Brown a vizitat pentru prima oară localitatea din Braşov în anul 2000 și de atunci a simţit că locul ei este aici. Experienţa cu căruţa trasă de cai, faptul că cel mai apropiat magazin modern este la opt kilometri distanţă nu au descurajat-o, ci dimpotrivă au motivat-o.

În anul 2004, scriitoarea a revenit în România şi şi-a cumpărat o casă în satul de munte, urmând ca în anul 2010 să se stabilească definitiv în Măgura, după renovarea locuinţei. Cu toate că acoperişul casei era brăzdat de găuri, peisajele montane și casele tradiţionale de munte au cântărit mai mult în decizia jurnalistei.

„Mulţi oameni nu cred că Transilvania există în realitate. Sentimentul este că există cumva după un văl, este un loc misterios”, a mărturisit Arabella McIntyre-Brown.

Locuitorii din Măgura, sprijin pentru scriitoare

Un alt motiv pentru care jurnalista britanică a rămas în Măgura au fost şi localnicii, care au impresionat-o prin bunătatea şi simplitatea lor. Cu toate că la început circulau zvonuri despre ea prin sat, situaţia s-a schimbat şi povesteşte chiar şi o experienţă mai puţin plăcută, în care sătenii au sprijinit-o. Prima iarnă pe care a petrecut-o în Măgura nu a fost deloc blândă. Din spusele scriitoarei, zăpada care s-a depus a împiedicat-o să iasă din casă timp de trei săptămâni, potrivit Ziarul Financiar.

„Unul dintre vecinii mei, care locuieşte în celălalt capăt al satului, a venit la mine cu un rucsac plin de mâncare – mere, lapte, brânză, pâine. S-a supărat când am sugerat să îi plătesc alimentele”, spune McIntyre-Brown.

În prezent, jurnalista are planuri de viitor în Măgura. Îşi doreşte să înfiinţeze workshopuri literare în satul braşovean şi scrie şi o carte.

Citește și: O americancă, despre Sinaia: Cum de nu am știut de acest loc?

Citește și: INTERVIU. Un francez promovează România pe Facebook: Prima lui dragoste, Bâlea-Lac

Citește și: FOTO. Fotograf englez, despre România: Munții sunt cufundați în mitologie

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*