O echipă Salvamont s-a rătăcit în noaptea de vineri spre sâmbătă pe traseul Bușteni – Valea Urlătorilor – Cabana Piatra Arsă (Jepii Mari). Operațiunea de salvare a fost mai dificilă decât de obicei, întrucât salvatorii montani nu au vrut să fie ajutați.

O echipă de șase salvatori montani a pornit vineri dimineață dinspre Bușteni spre Cabana Piatră Arsă. Cei șase au ajuns la cabană în jurul orei 14:00, iar la ora 17:00 au decis să se întoarcă în Bușteni.

La întoarcere, au părăsit traseul marcat, au luat-o prin pădure și s-au abătut de la drum cu aproape 3 kilometri. La lăsarea întunericului, echipa de salvatorii montani și-a dat seama că nu va mai găsi drumul spre traseul marcat. Cu toate acestea, salvamontiștii încăpățânați nu au vrut să sune la 112. Totuși, soțiile acestora s-au îngrijorat văzând că nu ajung acasă, astfel că una dintre ele a anunțat Dispeceratul Național Salvamont. Imediat, mai mulți salvatori montani au plecat în căutarea celor șase aventurieri.

După aproximativ o oră, salvatorii montani au ajuns la colegii lor rătăciți. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai mult de trei ore pentru a-i convinge pe rătăciți să primească ajutor pentru a coborî în siguranță la poalele muntelui.

”Ne-au spus să ne întoarcem, că știu ei traseul și se descurcă fără noi. Au plecat pe traseu fără a avea echipament adecvat: bocanci, lanternă, haine impermeabile, trusă de prim ajutor, etc. și nu și-au dozat deloc bine timpul. Unii dintre ei erau încălțați cu șlapi!”, a declarat coordonatorul echipei care a mers în recuperarea celor șașe salvatori montani.

Din fericire, niciunul dintre rătăciți nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

La întoarcere, salvamontiștii rătăciți au creat un grup de Facebook, unde protestează față de acțiunile abuzive de salvare de pe versanții abrupți ai Carpaților românești.

Aceasta este o știre de 1 aprilie! Vă sfătuim, alături de salvatorii montani, să fiți precauți, indiferent de traseul pe care vă aventurați.

 

Citește și: SCRISOARE către munțomanii căpoși. Sau de ce salvamontiștii sunt dușmanii noștri

Citește și: 13 sfaturi pentru turiști, oferite de salvamontiști

Citește și: Președintele ANSMR, Mircea Opriș: ”Turistul român nu are cultura muntelui”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*