Dacă îți place muntele sau, mai mult, ești pasionat de drumețiile montane, ai copii, dar ți-e teamă să mergi cu ei pe munte din cine știe ce motive, ne-am gândit la tine, am întrebat câțiva părinți care fac asta în mod regulat și le-am cerut niște sfaturi.

Întrebarea noastră a fost: „Tu ce le recomanzi părinților care ar vrea să-și ia copiii pe munte, dar le este teamă de pericole?”

Părerile au curs cu nemiluita, cum spune o veche vorbă românească, așa că am făcut o sinteză, am găsit numitorii comuni și i-am organizat în lista de mai jos:

1. Alege echipamentul potrivit

Înainte de a lua decizia de a porni în drumeție, asigură-te că sunteți, cu toții, echipați corespunzător. Și tu, și copilul tău. Siguranța ta este și siguranța lui. Spre exemplu, dacă nu ai o astfel de pereche de bocanci de munte și suferi o entorsă, copilul tău nu te va putea ajuta prea mult să ajungeți în siguranță la o cabană sau înapoi în localitatea de unde ați început urcarea. Vei suna la Salvamont, iar întreaga experiență s-ar putea dovedi destul de traumatizantă pentru cel mic.

2. Verifică prognoza meteo

Nu pleca niciodată în drumeție fără să afli cum va fi vremea și ia-ți întotdeauna măsuri de precauție pentru situația în care vremea se înrăutățește pe neașteptate. În plus, sună la Salvamont pentru a afla care este starea traseului pe care-l vei urma.

3. Alege un traseu potrivit pentru copilul tău

Nu alege un traseu prea lung și nici prea dificil. Alege un traseu care să nu te solicite prea tare, deoarece atenția ta va fi împărțită între terenul pe care pășești, marcajele montane, eventualele pericole și, constant, copilul tău. Ai nevoie de energie pentru a-l supraveghea în mod adecvat.

Citește și: Ce tip de șosete porți pe munte. Despre traseu și materialul de fabricare

4. Informează-te cu privire la locurile pe care le veți vizita

Povestește-i o mulțime de lucruri despre tot ceea ce întâlniți în cale. Aceasta ar putea fi cheia motivării celui mic să depună puțin efort pentru a ajunge la destinație. Copiii adoră poveștile, așa că pregătește-te să-ți faci datoria de povestitor.

5. Odihniți-vă de câte ori este nevoie

Dacă nu vei lua suficient de multe pauze în timpul drumeției, există riscul ca cel mic să obosească și să dezvolte repulsie față de astfel de activități în aer liber. Când îi este foame, trebuie să mănânce. Când este obosit, trebuie să se odihnească, iar copilul tău este cel care impune ritmul drumeției. Datoria ta este să respecți acest ritm.

6. Fii pregătit să renunți la traseu

Fii întotdeauna pregătit să renunți la traseu, dacă cel mic obosește mai repede decât te-ai fi așteptat sau dacă vremea pare să devină capricioasă. Este OK să vă întoarceți în siguranță „la bază” și nue ste deloc OK să riscați pentru a ajunge la destinație.

Citește și: Drumeț începător? Ce trebuie să știi despre echipament, înainte de a scoate bani din buzunar

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*