Muntele Paektu, cel mai înalt din Coreea de Nord, a fost urcat de liderul nord-coreean Kim Jong-un și armata sa. Ascensiunea nu a fost una ”de dorul muntelui”, ci o mișcare de propagandă, masivul vulcanic fiind considerat un loc sacru în folclorul acestei țări.

Potrivit agenției de stat KCNA, Kim Jong-un s-a urcat pe cel mai înalt munte din masivul Changbai sâmbătă dimineața, urmat de un alai de sute de piloți de vânătoare și de înalte grade militare. Liderul nord-coreean s-a fotografiat la răsăritul soarelui, purtând palton și pantofi, dar și înconjurat de armata care îl aclamă frenetic.

”Urcarea pe Muntele Paektu oferă mai multă energie mentală decât orice fel de armă nucleară”, a declarat liderul Coreei de Nord, țară care deține arma nucleară, potrivit ziarului Rodong.

Având în vedere modul în care a fost surprins, în imagini, liderul nod-coreean, e puțin probabil să fi urcat, în drumeție, Muntele Paektu, care are 2.744 de metri altitudine. Cu toate acestea, Kim Jong-un a ținut să urce masivul vulcanic din dorința a-şi crea imaginea unui om energic din popor, după cum apreciază analiștii politici.

Muntele Paektu

Paektusan (coreeană: Paektu; chineză: Changbai shan) este cel mai înalt munte din masivul Changbai. Muntele se află la granița dintre China și Coreea de Nord în provinciile Jilin și respectiv Ryanggang-do. Altitudinea sa diferă după rezultatele măsurătorilor între 2.744 m și 2.750 m. Muntele este de origine vulcanică, ultima sa erupție a avut loc în 1903.

Muntele Paektu este considerat un loc sacru în folclorul nord-coreean şi joacă un rol-cheie în propaganda de glorificare a familiei Kim. Potrivit The Telegraph, fondatorul comunist Kim Ir Sen, bunicul actualului dictator, a stabilit aici o bază de gherilă anti-niponă, din epoca în care Coreea era colonie japoneză. Mai mult, conform istoriografiei oficiale comuniste, Kim Jong-il, fiul lui Kim Ir Sen și tatăl lui Kim Jong-un, s-ar fi născut chiar pe acest munte în 1942, în ciuda multor istorici care susțin că de fapt acesta s-a născut în Rusia.

Iată câteva imagini din ”ascensiunea” lui Kim Jong-un:

9 articol(e) « de 9 »

Citește și: Tunel feroviar pe sub Everest, pentru a lega Nepalul de China

Citește și: FOTO. China: Un traseu periculos va fi deschis pentru turiști

Citește și: FOTO: Munţii-curcubeu din China, o minune geologică de o rară frumuseţe

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*