McKinley, cel mai înalt munte din America de Nord, a fost redenumit oficial Denali. Evenimentul a fost anunțat duminică și a pus capăt unei dispute asupra numelui, care dura din 1975.

Secretarul de stat al Internelor SUA, Sally Jewell, și-a folosit autoritatea legislativă pentru a pune capăt unei dispute lungi de 40 de ani, privind numele celui mai înalt masiv din America de Nord. Astfel, muntele McKinley se numește acum, oficial, Denali, acesta fiind primul nume al masivului, precum și cel corect, conform National Geographic.

Potrivit „The Alaska Dispatch News”, secretarul de stat al Internelor poate schimba denumiri geografice, în cazul în care Consiliul de Denumiri Geografice nu se pronunță asupra unei cereri într-o perioadă „rezonabilă” de timp. Iar din 1975, acest Consiliu a tot amânat să se pronunțe, pentru că în Congres, republicanii s-au opus acestei schimbări – pentru ei, numele masivului este un omagiu adus celui de-al 25-lea președinte al SUA, William McKinley, care era republican.

Decizia a fost susținută de președintele Barack Obama, care, de-a lungul celor două mandate la cârma SUA, a încercat să stabilească mai multe punți de comunicare și sprijin cu nativii din statele americane și de a-i ajuta să-și păstreze, pe cât posibil, cultura și obiceiurile.

„Muntele a fost numit după președintele William McKinley, din Ohio, dar președintele McKinley nu a vizitat niciodată masivul și nu a avut nicio legătură istorică semnificativă cu muntele sau cu Alaska”, a declarat secretarul de stat al Internelor, Sally Jewell.

Scurt istoric al disputei asupra numelui

Inițial, muntele de 6.194 metri altitudine s-a numit Denali, din limba Koyukon, una dintre cele 11 limbi tradiționale vorbite pe teritoriul Alaska. În limba Koyukon, numele muntelui este „Deenaalee” și înseamnă „cel mai înalt”, a susținut, pentru Live Science, profesorului de lingvistică de la Universitatea din Alaska, James Kari.

Muntele a fost botezat McKinley în 1896, de către un fan înrăit al candidatul republican la președinție William McKinley, originar din Ohio. McKinley a reușit, în anul următor, să câștige președinția SUA, devenind cel de-al 25-lea președinte american. Deși mandatul său prezidențial s-a încheiat în 1901, McKinley fiind asasinat, numele acestuia a devenit oficial în 1917, printr-o lege a președintelui Wilson. De atunci, toate hărțile geografice au utilizat muntele McKinley, deși parcul în care se află muntele se numește Denali.

În 1975, Consiliul Numelor Geografice din Alaska a revenit la denumirea Denali. Statul Alaska a rugat, apoi, Consiliul Numelor Geografice din SUA să recunoască noua denumire la nivel federal, însă republicanii din Ohio s-au opus vehement.

Însă pe 30 august 2015, cu ocazia unei vizite în Alaska, administrația lui Barack Obama a anunțat revenirea la primul nume. Autoritatea de care dispune legislativ Sally Jewell, secretar de stat în Departamentul de Interne, a făcut ca decizia să intre în vigoare imediat ce a fost anunțată.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*