Dacă mergi pentru prima oară pe munte pentru mai mult de două zile, pe trasee mai lungi decât de obicei, te-ai putea întreba: vei face față unui traseu atât de lung? Vei rezista pe munte cel puțin trei zile? Vei face față din punct de vedere fizic? Dar… Ce trebuie să iei cu tine pe munte? Care sunt lucrurile de care ai nevoie? Adică, ce ar trebui să iei în plus față de situațiile în care mergi pe munte doar una sau două zile?

Așa că ne-am gândit la un mic inventar.

1. Mai multe schimburi de haine

Este primul lucru la care te gândești. Pleci la munte pentru o zi? Ți-ar putea fi suficiente hainele de pe tine, plus o pereche de lenjerie intimă în plus, căci cine știe… Însă mai multe zile prespun mai multe perechi de lenjerie intimă, de șosete și de alte articole vestimentare care intră în contact direct cu pielea.

2. Mai multă mâncare

Este al doilea lucru la care te gândești. Și este logic: în trei zile mănânci mai mult decât într-o zi, așa că ai nevoie de mai multă mâncare. Și nu orice fel de mâncare, ci alimente care rezistă mai mult timp în afara unui frigider (carne uscată, spre exemplu).

3. Obiecte care te ajută să te orientezi

Un traseu de trei zile este mai complicat decât un traseu de o singură zi. Vei schimba deseori marcajele și pot exista situații în care planurile tale sunt date peste cap, iar tu ai nevoie să te reorientezi. Așa că ai nevoie de o hartă sau, după caz, o hartă offline pe telefonul mobil. Și nu te baza niciodată prea mult pe un GSP, pentru că semnalul lasă deseori foarte mult de dorit.

4. Cort, izopren, sac de dormit

Dacă vei dormi la cort și nu la cabană, ai nevoie, evident, de un cort, de sac de dormit și de izopren. O drumeție de trei zile este, însă, destul de solicitantă, iar ultimul lucru pe care ți-l dorești este să cari în spate mai mult decât poți duce. Montaniarzii cu experiență acordă o mare importanță greutății cortului și au și de unde alege, pentru că pe piață se află multe astfel de produse care cântăresc cât o sticlă de cola de 2 litri jumate, așa cum sunt aceste corturi ușoare de munte.

5. O trusă de prim-ajutor

Orice iubitor de munte are la el o trusă de prim ajutor. Ai putea lua cu tine, spre exemplu, niște pastile pentru dureri de cap, bandaje, rivanol într-o sticluță mică, spirt (într-o altă sticluță mică), pastile pentru probleme digestive, ac și ață, săpun, un cuțit, iar lista poate continua.

6. Brichete sau chibrituri

Atenție! Brichetele se aprind mai greu la altitudine ridicată decât la malul mării. Îți recomandăm brichete tip „Zippo”, cu fitil, sau chibrituri, pentru a nu avea surprize neplăcute.

7. Un telefon pe care ai instalat aplicația SALVAMONT

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol. AICI găsești părerile celor care au deja această aplicație dezvoltată de Vodafone.

Citește și: Ce echipamente de munte au prețuri reduse, în acest moment

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*