UPDATE 21 aprilie: Ascensiunea lui Horia Colibășanu pe muntele Manaslu a fost întreruptă temporar, din cauza unui accident suferit de partenerul său, Peter Hamor. Cei doi alpiniști au fost transportați de la tabăra de bază a muntelui cu un elicopter.

Alpinistul Peter Hamor s-a accidentat aproape de tabăra de bază a Muntelui Manaslu (8.163 de metri), în timpul ”trekkingului” și s-a rănit la o coastă. Inițial, cei doi alpiniști au crezut că pot continua călătoria, iar pe 19 aprilie au ajuns în siguranța la tabăra de bază, la altitudinea de 4.900 de metri.

A doua zi, starea slovacului s-a agravat în condiții de altitudine, motiv pentru care Hamor a renunțat la expediție. Cu toate că Horia Colibășanu a transmis prin telefonul prin satelit că starea lui este foarte bună și că vremea este favorabilă pentru începerea ascensiunii, alpinistul timișorean a renunțat pentru moment la expediție și l-a însoțit pe parnenerul său de călătorie până în Kathmandu, Nepal, pentru a fi consultat de un medic specialist. Pentru moment nu se știe dacă Horia Colibășanu va mai continua expediția de unul singur, potrivit Adevărul.

”Trauma pe care Peter a suferit-o la coaste îi provoacă în continuare dureri. Horia va reveni cu o declarație. Până atunci, spune el, «vă mulțumim tuturor pentru gânduri și sprijinul arătat»”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a lui Horia Colibășanu.

—–

Alpinistul Horia Colibășanu și-a propus două mari obiective în această primăvară: să coboare pe schiuri Masivul Manaslu (8.163 de metri) și să escaladeze același vârf, dar pe fața nordică, o rută mai dificilă spre deosebire de cea clasică. Reușita sa ar putea marca o premieră mondială.

Expediția #ManasluNorth va debuta la finalul lunii martie și se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya. Horia Colibășanu va urca alături de partenerul său, slovacul Peter Hamor. După cum a declarat, alpinistul a avut de ales între două obiective importante: urcarea unui vârf nou de 8.000 de metri, proiect cu valoare națională sau experimentarea unei escaladări mai dificile, cu puține șanse de succes, dar cu importanță mondială.

„Anul acesta am avut de ales între a urca un vârf nou de 8.000m – pentru a-mi continua proiectul, care ar avea miză națională – și a încerca un proiect mult mai dificil, cu șanse mai mici de reușită, dar cu valoare la nivel mondial. L-am ales pe cel de-al doilea, având un partener extrem de valoros în Peter Hámor, dar și o experiență de zece ani la altitudine extremă”, a spus Colibăşanu, potrivit unui comunicat de presă.

Planul ascensiunii

Echipa româno-slovacă urmărește o continuare a proiectului din 2014, de a urca pe un munte de 8.000 de metri pe o altă rută decât cea clasică. Tentativa de ascensiune din 2014, pe Muntele Everest – Nord (8.848m), a fost oprită din cauza condițiilor climaterice. Acumularea de gheață albastră, casantă, precum și vântul extrem de puternic, care a suflat și cu 100km/h, au făcut imposibilă ascensiunea până pe vârf.

De această dată, alpinistul va escalada Manaslu în stil sportiv, adică nu va folosi oxigen artificial și șerpași de altitudine. În acest fel, Colibășanu se va adapta pentru al doilea său proiect în acest sezon himalayan, și anume urcarea masivului pe fața nordică împreună cu Peter Hamor.

„Ne aflăm la şase decenii distanţă de primele ascensiuni reuşite ale celor mai înalţi munţi ai lumii. În 2015, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial. Am ajuns la jumătatea cursei, cu şapte vârfuri de 8.000 de metri atinse, din 14 câte există”, a mai declarat alpinistul.

Nu este pentru prima oară când Horia Colibășanu escaladează Manaslu fără oxigen suplimentar. El a reușit această performanță pe 29 aprilie 2006, alături de partenerul său de coardă, spaniolul Inaki Ochoa. Este românul cu cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse – șapte – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume.

Citește și: Horia Colibășanu și Justin Ionescu, primii români care au cucerit un optmiar în acest sezon

Citește și: Horia Colibășanu, pe Everest, în căutarea unei noi premiere pentru România

Citește și: Colibășanu va încerca o premieră mondială pe Everest

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*