Legea câinilor salvamontiști a fost depusă în Parlament. Deputatul PSD Simona Bucura vrea să reglementeze folosirea câinilor în activitatea salvamontului, potrivit recomandărilor Comisiei Internaționale de Salvare Alpină.

În România se află, în prezent, zece câini pentru salvare din avalanșe. Primul câine a fost donat de colegii salvamontiști din Franța, în anul 2013. Îl cheamă Helios, și a participat alături de salvatorii montani la zeci de operațiuni de salvare.

Unitatea canină de intervenție la avalanșă este, potrivit proiectului, echipajul format dintr-un câine și salvamontistul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice din cadrul Asociației naționale a Salvatorilor Montani din România, conform libertatea.ro.

Unitățile canine vor fi integrate în serviciile publice sau locale de Salvamont și vor fi puse și la dispoziția Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Prin urmare, câinii de intervenție la avalanșe vor putea să participe și la alte tipuri de operațiuni, cum ar fi cutremur, căutare de suprafață, etc.

20% spor la salariu

Mai mult decât atât, proiectul de lege prevede că salvatorii montani care au în echipă câini de intervenție vor avea un spor la salariu de 20%, iar orele suplimentare pentru antrenamentul acestor câini sau pentru intervențiile de căutare vor fi plătite.

La scoaterea câinelui din secviciul activ, salvamontistul care a lucrat cu el are dreptul la adopție gratuită asupra câinelui, beneficiind în continuare de hrana asigurată de serviciul Salvamont.

Citește și: Școala de Câini de Avalanșă din România: Vreni, primul câine brevetat

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*