Cinci belgieni, veseli nevoie-mare, au coborât, miercuri (23 iulie –n.r.), în aeroportul Otopeni, după care au luat trenul spre Brașov și, mai apoi, spre Zărnești. Veniseră în România nu atât să bată potecile, cât să vadă urșii în sălbăticie.

Ne-am întâlnit cu belgienii sâmbătă (26 iulie – n.r.), după o ploaie zdravănă, în zona hamacelor de la Padina Fest. Turiștii noștri erau roșii la față, amuzanți la vorbă și estivali la port, așa că ne-am hotărât să stăm cu ei la taclale.

Ce părere aveți despre România și despre oamenii de aici?

România e frumoasă și am fost foarte plăcut surprinși de amabilitatea oamenilor. Sunt încântători. Și sunt mulți, cel puțin aici, la festival, și chiar primitori. Dar detestăm vremea, e numai ploaie, cu toate că peisajul e frumos: doi munți mai înalți aici, doi mai scunzi acolo… E mereu vremea așa?

Prin ce munți ați făcut, până acum, drumeții?

Până acum am fost în Piatra Craiului. A fost frumos, dar nu am putut vedea nimic din cauza ceții.

Ce munți plănuiți să mai vedeți, înainte să plecați din România?

Nu știu. Făgăraș, poate, dacă nu e departe. Nu cred că stăm până se termină festivalul, dar dacă ne vom întâlni cu alți drumeți prin Carpați, le vom spune că undeva, în munți, e un festival de muzică.

Apropo, cum va fi vremea mâine? În munți, nu va ploua în munți? Pentru că atunci când eram acolo, în Piatra Craiului, norul era dincolo, când am coborât la Padina, începuse să plouă și când m-am uitat la muntele de unde coborâsem, era soare. Cred că norii ne urmăresc.

De ce munții Făgăraș?

Au auzit că în Carpații românești sunt urși, de asta am venit aici. Am auzit că sunt mulți și că poți să-i vezi în libertate. I-am întrebat pe toți turiștii pe care i-am întâlnit până acum dacă au văzut urși, cei mai mulți ne-au spus că nu, dar că sunt în Făgăraș, acolo am putea să-i vedem.

Mă îndoiesc că o să vedeți urșii aici, la Padina Fest…

Nu se apropie nici măcar noaptea, în căutare de hrană? Nu le plac oamenii? Nu se găsesc nici în Brașov? Noi chiar vrem să vedem un urs, măcar așa, noi să fim pe un munte, ursul pe celălalt și să zicem, ”uite, uite, acolo, un urs”! Ar fi foarte cool…

Ce părere aveți despre festival?

Ar trebui să faceți mai multă publicitate festivalului pentru că noi nu știam, în Belgia sau când am aterizat, că aveți un festival de genul ăsta în munți. Ne-a spus un german pe care l-am întâlnit la cabana Curmătura că ar fi pe muntele ăsta un festival folk sau așa ceva. Am mers în Bran și nimeni nu știa de festival. Cu toate astea, cred că e minunat că ați organizat un maraton și apoi o petrecere în munți. Mie îmi place și muzica, cred că e potrivită pentru un festival. Festivalul e cool, organizat în munți, dar e prea… în afara pericolului. Vrem să vedem niște urși. Unde putem, totuși, să vedem niște urși?

 

   Citește și: INTERVIU. Cristian Tzecu, despre expediția pe Annapurna: ”Mi-ar fi plăcut să atingem vârful”

 

   Citește și: INTERVIU. Trei alpiniști români, despre Aconcagua: ”Cea mai dificilă parte a expediției, drumul de la Rădăuți la București”

 

 

Comments

comments

One Response

  1. Holban Andrei

    La 2 pasi, in zona finala a vaii Horoabei puteau sa vada ursu. Eu l-am vazut prin ianuarie, nu hiberna. Vara mai da tarcoale pe la stana si mai fura cate-o oaie.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*