În zona Cârnic din Parcul Național Retezat au loc defrișări masive. Dacă inițial se vorbea de patru hectare de pădure, acum autoritățile au în vedere 35 de hectare.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara susţin că exploatările forestiere din Parcul Naţional Retezat sunt în proprietatea Primăriei Sălaşu de Sus și că aceasta din urmă este cea care a dispus tăierile și le-a autorizat. Ulterior, se va ajunge la o suprafaţă de exploatare lemnoasă ce se va întinde pe 35 de hectare.

Iubitori de natură vs. Direcţia Silvică

Cei care iubesc natura sunt extrem de revoltați și solicită lămuriri autorităților pentru aceste defrișări. Mai ales că deja au dat ”nas în nas” cu camioane pline cu lemne, pe drumul forestier care duce la zona Pietrele.

“Se defrişează în Retezat fără nicio jenă. Drumul Nucşoara – Cârnic a fost închis până în 15 martie pentru ca ei să se poată plimba liniştiţi cu camioanele. Au stricat drumul şi din cauza tonajului”, a mărturisit Florin Pop Vancea, un turist care a și filmat un camion care transporta lemne din Parcul Național Retezat. Clipul a adunat peste 150.000 de vizualizări și poate fi găsit AICI.

”Te și ia cu plâns” sau ”Fără nicio jenă se taie, termenul «în regim silvic» nu mai există, nu doar în Retezat, chiar și la nivel național am putea spune. Nepăsarea și lăcomia le umplu buzunarele, făcându-le pe plac străinilor” sunt doar câteva dintre comentariile celor care au vizionat filmulețul.

De cealaltă parte, reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara susțin că toate acțiunile de defrișare sunt autorizate, iar ”natura se va reface”, potrivit adevărul.ro.

Nu e prima oară când se defrișează în Retezat

Din februarie 2014 până în prezent, din Parcul Național Retezat au dispărut peste 10.000 de metri cubi de lemn. Acest fapt a atras atenția organizației non-guvernamentale Agent Green, care a investigat, pe parcursul anului trecut, situația. Mai multe despre acest subiect am scris AICI.

Se pare că lemnul tăiat de compania Susai ajungea în Austria, la fabrica Schweighofer, care îl folosea fie pentru produse de bricolaj, fie pentru încălzire.

”Retezat nu este un parc oarecare, ci este centrul biodiversității din Europa, ultima oază de sălbăticie de mari dimensiuni, și trebuie scutit complet de orice intervenții umane, mai ales de drujbe. Faptul că cei mai valoroși copaci au ajuns un banal lemn de foc este surprinzător pentru consumatorii care doresc să facă o alegere educată atunci când trebuie să își încălzească căminul”, a spus Gabriel Păun la acea vreme.

Citește și: Pădurea din Parcul Național Retezat, lemn de foc pentru austrieci

Citește și: Un traseu montan din Retezat a fost redeschis

Citește și: Petiție pentru stoparea tăierii pădurilor din parcurile naționale

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*