Hotelul de gheață de la Bâlea Lac a ajuns, deja, o tradiție, astfel că în această iarnă se construiește cel de-al zecelea hotel din inima munților Făgăraș.

Construcția celui de-al zecelea hotel de gheaţă a început la finalul lunii noiembrie și va avea 12 camere, iar tema din acest an va fi ”zodiac”, astfel că fiecare cameră va reprezenta câte un semn zodiacal.

La ridicarea hotelului lucrează o echipă formată din 23 de constructori din Târgu Mureş, care vor construi atât hotelul și decorațiile interioare, cât și o nouă biserică de gheață.

Prețurile vor fi de 440 de lei pentru o cameră dublă şi 660 de lei pentru un iglu de gheaţă. Pentru familii, însă, vin și oferte. Copiii cu vârsta de până la 6 ani vor avea gratuitate, iar pentru cei cu vârste între 6 şi 15 ani se va plăti numai jumătate din tariful de cazare. Temperatura din interiorul hotelului va fi între -2 şi +3 grade Celsius, iar cei care vor dori să se cazeze în camerele de gheaţă vor avea la dispoziţie saci de dormit, blănuri călduroase şi pături.

Cum se construiește hotelul

Jurnaliștii de la Adevărul au discutat cu muncitorii și au aflat procesul de ridicare a hotelului de gheață. Totul începe cu tăiatul ”cărămizilor” uriaşe, aproximativ 10.000, direct din gheaţa lacului Bâlea. Dimensiunile unei ”cărămizi” sunt de aproximativ 20 de centimetri lăţime, pe un metru lungime. O astfel de ”cărămidă” poate avea și 100 de kilograme, în cazul celor mai mari. După ce sunt tăiate, cărămizile sunt transportate cu snowmobilul până la locul unde se ridică hotelul.

”Se depozitează şi începe construirea hotelului, se fac prima dată zidurile. Se pune calupul de gheaţă, apoi zăpadă cu apă, îngheaţă, şi aşa se ridică zidul. Acum de lucrează la acoperiş, se pune un cofrag de lemn, se aruncă zăpadă, vine udat cu apă şi îngheaţă de la vremea rece”, a explicat Attila Varga, coordonatorul echipei de muncitori care lucrează la hotelul de gheaţă. Ulterior, după ce acoperişul a îngheţat, cofragul este îndepărtat.

După ce vor termina hotelul propriu-zis, tot muncitorii vor face, în circa 10 zile, barul de gheaţă, mesele şi scaunele de gheaţă, dar şi sculpturile tematice din fiecare cameră.

Construcţia va fi terminată, potrivit muncitorilor, până în ajunul Crăciunului, când va avea loc inaugurarea.

După construirea hotelului, muncitorii vor ridica la Bâlea Lac şi o biserică de gheaţă, care va fi gata în preajma Bobotezei. În luna ianuarie va începe şi ridicarea a patru iglu-uri de gheaţă.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*