Telegondolă, teleschi, covor rulant și 13 pârtii de schi, pe de o parte. Debarcader, restaurant, punct de depozitare şi închiriere de echipament sportiv, de cealaltă parte. Acesta este planul de investiții pentru localitatea Colibița.

Deși la Colibița s-au promis multe și s-au făcut puține, Consiliul Judeţean are planuri mari pentru dezvoltarea turistică a aceastei zonei. Potrivit postărilor de pe Facebook, din ultimele zile, ale președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, la colibița se dorește construirea unui domeniu schiabil de 42,9 hectare.

”Împreună cu comunele de pe Valea Bârgăului, Cetate și Dumitrița am constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – ADI Turism Valea Bârgăului. Am comandat un studiu detaliat privind oportunitatea dezvoltării unui domeniu schiabil în zona Colibița (Varful Blaja, Varful Bistriciorul și Poiana Dalbidanu). Suprafața totală necesară pentru amplasarea «Domeniului schiabil» va avea 42,9 ha, va fi racordată la drumul principal și va beneficia de locuri de parcare și servicii pe o suprafață de 1,5 ha. Domeniu schiabil va cuprinde 13 pârtii de schi care vor avea diferite nivele de dificultate, variind de la foarte usoară la dificilă”, a scris Moldovan pe pagina sa de Facebook.

Amenajarea a 17,7 hectare costă 15 milioane de euro

Președintele Consiliului Județean din Bistrița-Năsăud a precizat că primăriile Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Cetate și Dumitrița au realizat un prim demers privind studiul de fezabilitate. Varianta finală a studiului de fezabilitate privind dezvoltarea primei etape a domeniului schiabil din zona Colibiţa va fi realizată până la jumătatea lunii martie.

”În cadrul acestui studiu de fezabilitate sunt calculați indicatori pentru realizarea a trei instalații de transport (Telegondolă, Teleschi și covor rulant) precum și a 6 pârtii de schi ( 3 de dificultate medie, două de dificultate redusă și una pentru schiorii profesioniști). Lungimea totală estimată a acestor pârtii este de 5,1 km, cu o suprafață total estimată de 17,7 hectare”, a mai spus Moldovean, adăugând că suma estimativă pentru această primă parte a domeniului schiabil din Colibița va fi 15 milioane de euro.

Reprezentatul CJ a mai explicat că momentan nu se știe care va fi traseul pârtiilor, dar că se va încerca găsirea unei soluții prin care pârtiile în cauză să poată fi folosite constant, chiar și în perioadele fără zăpadă naturală – se va gândi un sistem de zăpadă automat, cu tunuri de zăpadă, pentru înzăpezirea artificială a pârtiilor. În plus, pârtiile de schi vor fi dotate cu indicatoare de semnalizare, panouri de informare, balize, plase și saltele de protective.

Domeniul schiabil,  împărțit în două sectoare

Potrivit autorităților, domeniul schiabil din Colibița va fi împărțit în stația inferioară a telegondolei și stația superioară a telegondolei.

În zona stației inferioare a telegondolei, la 1.027 de metri, se va crea o zonă de servicii care va cuprinde locuri de parcare, casierie, punct de jandarmerie, punct de salvamont, punct de prim ajutor, centru de inchiriere echipament sportiv, fast-food, grupuri sanitare, garaj pentru masina de bătut zapadă, garaj pentru gondole, spațiu de depozitare pentru tunurile de zăpadă și materialele de protecție și semnalizare a pârtiei de schi.

În zona stației superioare a telegondolei, la 1.550 de metri, se va crea o zonă de servicii care va cuprinde punct de jandarmerie, punct de salvamont, punct de prim ajutor, grup sanitar, fast-food, apreschi de tip ”umbrella bar”.

Centru nautic de agrement

Pe lângă domeniul schiabil, reprezentanții CJ Bistrița-Năsăud mai au o idee de promovare turistică, un centru nautic de agrement în zona lacului Colibița.

”În cadrul studiului de prefezabilitate pe care l-am realizat împreună cu primăriile de pe Valea Bârgăului, Cetate și Dumitrița este cuprins acest obiectiv, care va oferi turiștilor următoarele oportunități: un debarcader pentru bărci cu pânze și hidrobiciclete, o clădire principală în care va funcționa un restaurant cu bar, grupuri sanitare publice, vestiare, punct de depozitare și închiriere echipament sportiv și un punct de prim ajutor. De asemenea pe lac se va amenaja o terasă cu piscină, zonă de plajă si o zona belvedere”, a mai spus președintele CJ.

Suprafața optimă de teren pe care se va amenaja centrul nautic este, potrivit autorităților locale, de minimum 6.640 de metri pătrați, iar suprafața amenajată pe luciul de apă de 352 metri pătrați.

”Valoarea totală a investiției determinată în urma studiului de prefezabilitate este de aproximativ 2,2 milioane euro, iar sursa de finanțare poate fi asigurată din fonduri europene nerambursabile sau prin intermediul unei investiții private în cadrul unui parteneriat public-privat”, a susținut Moldovan.

Mai jos aveți o galerie foto cu planurile celor două atracții turistice:

Foto: Emil Radu Moldovan/Facebook
6 articol(e) « de 6 »

 Citește și: DECALOGUL SCHIORULUI: Reguli de conduită pe care trebuie să le respecți

 

 Citește și: A fost deschisă prima pârtie de schi acoperită din România

 

 Citește și: Ce le recomandăm femeilor atunci când își aleg schiurile

 

Comments

comments

One Response

  1. Berci

    Sună foarte bine…Sunt totuși curios cât și când o să se realizeze… Și dacă totuși se va reuși să se facă tot și într-un timp nu foarte lung sunt curios ce prețuri se vor practica luând în calcul investiția, condițiile care se presupune că vor fi și prețurile de la noi la ski la majoritatea pârtiilor mai cunoscute…Oricum sper sincer să se realizeze și să fie prețuri accesibile…

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*