FOTO-VIDEO: 550 de hectare de pădure, plantate de un singur om

În 1979, un tânăr de 16 ani număra sute de reptile care au murit după ce habitatul lor natural a fost distrus de inundații. Trei decenii mai târziu, protagonistul avea o pădure de 550 de hectare, pe care a plantat-o singur și care îi poată numele.

Sună a basm, nu? Ei, bine, povestea e adevărată, se petrece în regiunea indiană Assam, iar pe bărbat îl cheamă Jadav Molai Payeng.

Câțiva puieți de bambus

În adolescență, Payeng a înţeles, cu ajutorul înţelepţilor comunităţii tribale Mishing, din care face parte, că singura soluţie de a conserva natura era să reconstruiască habitatele animalelor.

”(Bătrânii satului – n.r.) mi-au dat câţiva puieţi de bambus şi m-au rugat să îi plantez”, a povestit bărbatul. Indianul a dus puieții într-o regiune aflată în apropiere de râul Brahmaputra.

Următorii 20 de ani, Payeng a plantat, zilnic, puieți de bambuși și alte plante obișnuite ale locului. După aceea, a adus în pădurea care se extindea și arbuști mai ”valoroși”, cum ar fi tecul.

Potrivit Al Jazeera, indianul a conceput și o mică platformă deasupra fiecărui puiet, aşezând acolo vase din pământ, cu găurele, pentru ca plantele să fie udate în permanență. Totodată, Payeng a adus în zonă termite, furnici şi râme, care să asigure fertilizarea solului.

Pădurea care amenința singuranța satelor

Pe măsură ce pădurea s-a extins, animalele sălbatice s-au apropiat tot mai mult de satele din apropiere. Elefanții distrugeau plantaţiile şi grădinile, iar tigrii vânau animalele localnicilor. Atunci, oamenii din regiune l-au ameninţat pe Payeng cu distrugerea pădurii. Astfel, Payeng a început să planteze şi mai mulţi copaci, în special bananieri, pentru a asigura animalelor destul hrană în pădure, astfel încât să nu se mai apropie de sate. Strategia a funcționat.

Mai mult, guvernul indian a decis ca cele 550 de hectare de pădure să poarte numele lui Payeng. De asemenea, în 2012, bărbatul a fost denumit ”Omul pădurilor din India” de către o prestigioasă universitate regională.

Povestea lui a atras și atenția mai multor regizori canadieni, astfel că, în 2012, a apărut primul documentar despre activitatea lui Payeng, ”The Molai Forest”, produs de Jitu Kalita. În 2013, a apărut al doilea documentar, ”Foresting life”, regizat de Aarti Shrivastava. Tot în 2013 a fost filmat și documementarul ”Forest Man”, de către canadianul Willian Douglas McMaster, care a fost prezentat la Festivalul de la Cannes din acest an.

Iată câteva secvențe:

 

14a   Citește și: VIDEO: Groapă imensă de gunoi, pe Muntele Giumalău

 

14b   Citește și: Trasee reabilitate în Munții Ciucaș

 

14c   Citește și: Cum poți raporta tăierile ilegale de păduri

 

Comments

comments

One Response

  1. Te crezi prea mic? | Fi eco

    […] ar trebui să fie un exemplu demn de urmat de oricine. De asemenea îţi mai recomand acest articol despre viaţa lui Jadav Molai Payeng, care plantat singur 550 de hectare de pădure, sau articolul Un bărbat orb și prietenul său […]

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*