FOTO. Un nou adăpost în munții Sloveniei. Cum arată refugiul futurist și controversat de pe masivul Skuta

Alpii Kamnik din Slovenia au, din această săptămână, un nou adăpost alpin. Construit pentru a rezista la condiții extreme, adăpostul situat pe masivul Skuta înlocuiește un bivuac vechi de 50 de ani și poate găzdui până la opt persoane.

Bivuacul de pe masivul Skuta, al treilea ca înălțime în Alpii Kamnik, a fost înlocuit cu un refugiu menit să reziste la condiții extreme, și, în același timp, să ofere puncte de vedere spectaculoase pentru împrejurimile muntelui.

Planul adăpostului a fost realizat în toamna lui 2014, de studenții Frederick Kim, Katie MacDonald și Erin Pellegrino, de la Universitatea Harvard, în cadrul unui workshop intitulat „Habitation in Extreme Environments”. Workshop-ul a avut loc la studiourile OFIS din Slovenia, o companie care realizează proiecte arhitecturale pentru cabane de schi și case de vacanță. Astfel, sub coordonarea arhitecților Rok Oman și Spela Videcnik, studenții au realizat designul unui refugiu care să ofere confort pentru iubitorii de munte, dar care să fie și rezistent la condiții alpine și, totodată, cât mai puțin invaziv pentru mediu.

„Inspirați de arhitectura vernaculară din Slovenia, cu patrimoniul său bogat și divers, studenții au gândit 12 propuneri care îndeplinesc diferite cerințe cu privire la locul construirii adăpostului, la materiale. Condițiile climatice alpine au constituit o provocare pentru arhitecți, ingineri și designeri. Într-un context de risc cu forțele naturii, este important să proiectăm clădiri care pot rezista la condiții meteorologice extreme, schimbări radicale de temperatură și teren accidentat”, au declarat Oman și Videcnik.

Cum a fost construit adăpostul Skuta

Cu ajutorul inginerilor de la AKT II și montaniarzilor, structura gândită de Frederick Kim, Katie MacDonald și Erin Pellegrino a fost construită în studiourile de la OFIS, iar apoi transportată pe munte cu elicopterul armatei, pentru a reduce pe cât se poate daunele care puteau fi provocate asupra mediului.

Pe Skuta, adăpostul realizat din lemn și fibră de sticlă a fost montat într-o singură zi, de o echipă formată din 60 de voluntari. Refugiul este format din trei încăperi, montate descrescător spre marginea stâncii. Conform Contemporist, prima încăpere este zonă de depozitare și bucătărie, a doua încăpere este o „cameră de zi” cu paturi, iar a treia este dormitor.

„Toată lumea va fi de acord cu faptul că, deși este mică, cabana oferă toate condițiile pe care le-am putea întâlni la clădirile mai mari din zonele montane. Eforturile noastre de a realiza acest proiect la scară cât mai mică sunt pentru a păstra, pe cât posibil, memoria, spiritul și cultura muntelui”, au declarat studenții.

De asemenea, aceștia au adăugat că speră ca adăpostul să fie păstrat cât mai bine de drumeți, astfel încât oamenii de munte să se bucure de refugiu cât mai mult timp.

Cu toate acestea, unii montaniarzi nu au primit cu bucurie vestea noul refugiu. Cei mai mulți consideră că designul noului adăpost nu se potrivește cu împrejurimile și că nu ar trebui să existe construcții de acest tip pe munte.

Citește și: VIDEO. Care este povestea celui mai frumos refugiu montan din România

Citește și: FOTO. Cum arată, în interior, Refugiul Călțun, construit aproape în totalitate

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*