Un bărbat paraplegic australian vrea să urce până în Tabăra de Bază de pe Everest în scaun cu rotile. Scott Doolan spune că va parcurge o mare parte din drum în mâini, scrie AFP.

Tabăra de Bază se află la altitudinea de 5.364 de metri și este în mod tradițional accesibilă doar pe jos sau cu elicopterul, însă Doolan vrea să demonstreze faptul că locul din care pornesc marile expediții de pe Everest este accesibil și persoanelor în scaun cu rotile.

Doolan va folosi un scaun conceput special pentru munte, cu roți de MTB, însă doar atunci când traseul îi va permite. În celelalte porțiuni de traseu, el se va deplasa în mâni, ajutat de un prieten care îi va ține picioarele în poziția numită ”roaba”.

S-a antrenat intent în ultimele 8 luni

Doolan s-a antrenat intens în ultimele 8 luni, făcând zilnic exerciții cardiovasculare și de forță. El s-a deplasat și în Blue Mountains din Australia, pentru a experimenta condițiile accidentate de traseu, purtând o mască care limitează fluxul de oxigen în încercarea de a imita condițiile de altitudine mare care îl așteaptă în Himalaya.

Drumul spre Tabăra de Bază de pe Everest începe de la Lukla, la 140 de kilometri est de Kathmandu, și urmează un vechi traseu comercial care în trecut lega Nepal și Tibet, după care va coborî în valea Khumjung.

“Nu am nici o idee despre cum va fi. Evident, vor fi părți pe unde nu voi putea trece fizic în scaunul cu rotile, așa că mă voi folosi de mâini pentru a le depăși”, a spus Doolan, conform sursei citate.

Doolan a ajuns în scaun cu rotile la vârsta de 17 ani, după ce și-a fracturat coloana vertebrală într-un accident de motocicletă. După accident au trecut câțiva ani înainte de a se întoarce în sala de forță și a-și relua viața activă cu care era obișnuit.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*