Dacă vrei să mergi în concediu pe munte și simți că ai văzut cam tot ce se putea vedea prin Carpații românești, avem câteva idei pentru tine.

Vă vom prezenta, astfel, 10 trasee de drumeții care merită încercate măcar o dată în viață, potrivit National Geographic. Fiecare dintre aceste zone are o istorie specială și o cultură deosebită. Veți descoperi care este dificultatea fiecărui traseu, care este perioada cea mai favorabilă pentru a-l încerca și multe alte informații utile.

P.S.: Nu uitați acasă bocancii și rucsacul!

Muntele Kailash, Tibet

Traseul de pe muntele Kailash din Tibet este în cea mai mare mare parte folosit de cei care își caută iluminarea spirituală. Muntele este considerat sacru pentru cinci religii și reprezintă un loc sfânt pentru budiști. Traseul care se întinde pe o suprafață de aproximativ 52 de kilometri, se află în jurul muntelui Kailash, deoarece escaladarea masivului este interzisă, tot din motive religioase. De-a lungul drumeției, vei putea admira numeroase cascade, peștera sacră Zuthal Puk, dar și lacul Manasarovar, situate la o înălțime de 4.590 metri. Dacă te-ai hotărât asupra acestui traseu, ideal este să îl încerci între aprilie și septembrie.

Foto: Michael Runkel, Robert Harding/Corbis/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Michael Runkel, Robert Harding/Corbis/adventure.nationalgeographic.com

North Drakensberg Traverse, South Africa/Lesotho, uKhahlamba/ Drakensberg Park

Traseul, denumit și „bariera de sulițe”, nu este deloc unul ușor de trecut. Cei care vor să îl încerce trebuie să dețină abilități de a se descurca în aer liber și să fie familiarizați cu călătoriile în Africa. Drakensberg este cel mai înalt șir de munți din Africa de Sud și formează o graniță între estul țării Lesotho și Sudul Africii.

Călătoria începe cu urcarea unor scări din lanțuri, care duc la platoul Mount-Aux-Sources. Aici veți găsi râul Tulega, care aruncă apa la o înălțime de 3.110 metri, formând cinci cascade.  De aici, traseul continuă cu traversarea platoului, denivelat de formațiuni de piatră, până la Cathedral Peak Hotel. Pe parcursul călătoriei, puteți admira colibele ciobanilor Hoto, cascase și peșteri masive, pline de istorie. Parcul uKhalhlamba / Drakensberg face parte din Patrimoniul Mondial și este protejat de UNESCO.

Foto: Ariadne Van Zandbergen, Alamy/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Ariadne Van Zandbergen, Alamy/adventure.nationalgeographic.com

Santa Cruz Trek, Cordillera Blanca, Peru

Traseul din Peru este ideal pentru cei care doresc să se bucure de liniște și singurătate, dincolo de drumul Inca. Cordillera Blanca este o colecție concentrată de vârfuri din emisfera vestică, cu 33 de piscuri de 5.486 de metri și 16 piscuri cu altitudini de peste 5.944 metri. Cel mai înalt munte din Peru este Huarascan, cu o înălțime de 6.768 de metri. Călătoria începe în orașul Huarez, denumit și „capitala drumețiilor din Peru”, de unde puteți închiria și ghizi. De-a lungul traseului, puteți încerca și rute mai aventuroase, precum circuitul Huayhuash, care durează 11 zile. Perioada cea mai bună în care puteți încerca acest traseu este între lunile aprilie și septembrie.

Foto: Bennett Barthelemy, Tandem/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Bennett Barthelemy, Tandem/adventure.nationalgeographic.com

Laugavegurinn/Fimmvörðuháls Pass, Islanda

Vulcaniștii și excursioniștii care vor să cunoască o parte deosebită a Islandei, pot opta pentru acest traseu. Ceea ce atrage cel mai mult la această rută este drumul acoperit de roci vulcanice, după ce vulcanul Eyjafjallajökull a erupt în primăvara anului 2010. Traseul cuprinde două cratere gemene, Magni și Móði, care au fost numite după fiii zeului Thor, iar peisajul este completat de doi ghețari și de Atlanticul de Nord, care poate fi văzut la orizont. De-a lungul călătoriei, poți vizita parcul Þórsmörk (literal „lemn lui Thor”), parc ce adăpostește câțiva copaci, o raritate pentru această zonă. Traseul continuă cu un canion plin de cascade, situat între regiunile Fimmvörðuháls și Skógar și se încheie cu o priveliște minunată oferită de cascada Skógafoss, înaltă de 200 de metri.

Foto: Libin Abraham, My Shot/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Libin Abraham, My Shot/adventure.nationalgeographic.com

El Camino sau (The Way of St. James via the French Way), Franța-Spain

Traseul „Calea lui St. James” este o rută de mers pe jos până la Catedrala din Santiago de Compostela, din nordul Spaniei. Iubitorii de drumeții care vor să se plimbe prin Europa „la pas”, cu siguranță vor fi încântați de acest traseu de aproximativ 760 de kilometri. Drumul a fost folosit încă din timpurile străvechi romane de către comercianți și de pelerinii creștini în Evul Mediu. Există numeroase modalități de a călători la pas până la catedrală, dar cea mai cunoscută este „Calea Franceză”. Ea începe în Saint-Jean-Pied-de-Port în Franța, continuă peste Pirinei, trecând în orașe precum León și Pamplona, acesta din urmă fiind renumit pentru fuga taurilor în luna iulie.

Foto: Samuel Aranda, Corbis/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Samuel Aranda, Corbis/adventure.nationalgeographic.com

Continental Divide Trail, Montana, Idaho, Wyoming, Colorado, New Mexico

Continental Divide Trail (CDT) traversează coloana vertebrală a Americii, trece prin Munții Stâncoși din New Mexico până în Montana. Drumul este destul de greu de parcurs și este incomplet în unele părți. Un criteriu important de care excursioniștii trebuie să țină cont este vremea. Din cauza faptului că ninsoarea poate bloca traseul, cel mai bine este ca drumeția să înceapă în New Mexico, în primăvară și să ajungă la final la granița canadiană înaintea furtunilor de toamnă.  Pentru a evita rutele ocolitoare, Societatea Continental Divide Trail a definit un traseu care nu urmează drumul oficial, marcat de managerii terenurilor publice.

Foto: Ben Herndon, Tandem/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Ben Herndon, Tandem/adventure.nationalgeographic.com

West Highland Way, Scotland

West Highland Way a fost deschis în anul 1980 și este primul drum din sistemul Scoției de trasee excelente. Cei 155 de kilometri străbat Ținuturile Înalte, locuri ce au ținut afară romanii în antichitate și au ajutat scoțienii să își păstrează caracterul lor național, de-a lungul istoriei. De la Milngavie la Fort William, peisajele traseului diferă foarte mult. Pe de o parte, puteți admira priveliștea romantică a Scoției, iar de cealaltă parte, vârfurile stâncoase din Glen Coe și calea Scării Diavolului din Aonach Eagach vă vor da fiori.

Foto: Clearview/Alamy/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Clearview/Alamy/adventure.nationalgeographic.com

GR 20, Corsica, France

Traseul GR 20 are o lungime de 180 de kilometri și este ideal pentru cei care nu au frică de înălțimi. Deși cel mai mare traseu Grande Randonnées, sau GR al Europei este situat pe o insulă din Marea Mediterană, cel din Corsica oferă unii dintre cei mai abrupți munți de pe continent, inclusiv Muntele Cinto, cel mai înalt munte din zonă, cu o altitudine de 2.706 metri. Cea mai bună perioadă a anului pentru a te încumeta pe acest traseu este vara. Dacă nu aveți timp pentru întreaga călătorie, vizitați Cirque de la Solitude, unde traseul este atât de abrupt încât excursioniștii trebuie să se agațe pe lanțuri în stâncă pentru a nu se rostogoli în prăpastie.

Foto: Franck Guiziou, Hemis/Alamy/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Franck Guiziou, Hemis/Alamy/adventure.nationalgeographic.com

Copper Canyon/Tararecua Canyon, Mexico

Canionul Copper reprezintă de fapt mai multe canioane din Deșertul Chihuahuan Mexican, sculptate de șase râuri care fuzionează în Rio Fuerte. Nici unul dintre aceste canioane nu este mai mare decât Marele Canion, dar multe dintre ele sunt mai profunde (cel mai adânc, Urique Canyon, 1.880 de metri). Canionul Tararecua, adânc de 1.424  de metri este cunoscut pentru izvoarele termale, ideale pentru recuperare. Există prăpastii abrupte și puncte în care o frânghie ar putea fi la îndemână.

Foto: Janusz Wrobel, Alamy/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Janusz Wrobel, Alamy/adventure.nationalgeographic.com

The Snowman Trek, Bhutan

Traseul din Bhutan este unul dintre cele mai grele drumuri „la pas” din lume. Cu o lungime de 322 de kilometri, călătoria durează în jur de 25 de zile, iar legea impune ca excursioniștii să călătorească cu un ghid. O mare parte din traseu cuprinde vârfuri cu înălțimi peste 4.800 de metri, printre care și cel mai înalt vârf, Rinchen Zoe La Pass, care are o înălțime de 5.290 de metri.

Foto: Peter McBride, National Geographic/adventure.nationalgeographic.com

Foto: Peter McBride, National Geographic/adventure.nationalgeographic.com

Citește și: Câte calorii arzi în timpul drumețiilor montane și al sesiunilor de escaladă

Citește și: Drumețiile montane: Patru mari avantaje pentru sănătate

Citește și: TOP 5: Aplicații pentru drumeții montane

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*