Scurtă istorie a mountain biking-ului. În zilele noastre, mountain biking-ul este unul dintre cele mai iubite și tehnice sporturi de munte. Dar când a apărut și cine au fost primii cicliști care au coborât cărările de munte pe două roți? 

Există multe povestiri care pot fi apreciate ca reprezentând începuturile ciclismului montan. A apărut MTB-ul odată cu inventarea bicicletei sau a mai trecut o perioadă până la descoperirea acestuia?

Unele voci susțin că MTB-ul ar fi apărut în anul 1896, când un regiment de soldați americani și-ar fi personalizat bicicletele, pentru a transporta unelte pe teren accidentat, în timp ce alte voci susțin că, de fapt, ideea unor biciclete necesare soldaților care luptau în munți ar aparține armatei Italiei, din Primul Război Mondial.

Totodată, unii iubitori de ciclism sunt de părere că mountain biking-ul a luat naștere în Franța, în anul 1951, odată cu organizarea unui club denumit Velo Cross Club Parisien. 20 de bicicliști tineri, de la periferia Parisului, practicau atunci un nou sport foarte asemănător MTB-ului din zilele noastre.

De asemenea, unii susțin că primul mountain-biker adevărat a fost americanul John Finley Scott. În anul 1953, el și-a construit bicicleta „Woodie”, despre ale cărei specificații puteți citi AICI. John a proiectat o versiune îmbunătățită în anul 1960.

Deși există multe variante ale începutului MTB-ului, toate acestea sunt cazuri izolate. Marin Museum of Bicycling consideră că apariția acestui sport ar trebuie să se regăsească într-o serie de evenimente în strânsă legătură unul cu altul. Așa ajungem în locul în care luat naștere ciclismul montan: Muntele Tamalpais din regiunea Marin, California, Statele Unite ale Americii.

California, locul de „naștere” al MTB-ului

Prima bicicletă de MTB de calitate a fost proiectată în regiunea Marin, California, de Joe Breeze. El a descoperit nevoia de o astfel de bicicletă, în timp ce explora traseele accidentate din preajma muntelui Tamalpais. Acesta a proiectat biciclete folosind vehicule cu două roți din anii 1930-1950 (Schwinn Excelsior), cu o singură viteză. Joe Breeze, alături de alți cicliști pasionașți, au format Clubul Velo Tamalpais, ei fiind pionierii sportului MTB, potrivit sheldonbrown.com.

Membri clubului din California au inventat cursa „Repack Downhill”, întrecere ce s-a ținut periodic între anii 1976 și 1979, pe binecunoscutul pod Golden Gate din San Francisco. Turiștii au devenit din ce în ce mai interesați de această cursă și veneau de pretutindeni să o vadă. În acest fel, sportul s-a făcut cunoscut, un aport important având și presa din acele timpuri, conform olympic.org.

În perioada următoare, Joe Breeze i-a predat ștafeta lui Gary Fisher, care a învățat mai mulți adolescenți pasionați de biciclete ce înseamnă MTB și le-a arătat diferite invenții. Adolescenții au format un grup, cunoscut sub numele de „The Larkspur Canyon Gang”, potrivit dieselbikes.com.  Aceștia au construit, în anii 1960-1970, mai multe biciclete, pe care le-au denumit „Excelsior X”, „Phantom”, „Panther” și „Hornet”. Cu ajutorul lor, bicicliștii au explorat, în lung și în lat, toate traseele și drumurile de pe muntele Tamalpais. În scurt timp, MTB-ul a devenit o parte foarte importantă a regiunii Marin din California.

Dar California a mai găzduit și alți iubitori de ciclism montan. În anii 1970, o echipă de cicliști, cunoscută sub numele de Cupertino Riders, au devenit cunoscuți prin intermediul bicicletelor modificate chiar de ei. Acestea purtau denumirea de „klunker” și erau confecționate folosind cauciucuri foarte groase. Bicicliștii conduși de Russ Mahon au participat, pe 1 decembrie 1974, la Campionatul de Ciclocros al Coastei de Vest, unde biciclete lor au avut un real succes și au impresionat cicliștii din Marin, potrivit munte.xtrem.ro.

Cu toate că nu se cunoaște cu exactitate cine a fost primul care a inventat MTB-ul, cu siguranță Marin, California, este locul unde a început totul. Pasiunea și entuziasmul cu care bicicliștii își realizau și modificau bicicletele a dus ciclismul la un alt nivel. Iar asta nu e tot. Iubirea pentru biciclete și dezvoltarea tehnologiei au contribuit enorm la nașterea unuia dintre cele mai frumoase sporturi de munte, mountain-biking-ul.

Foto: Velo Cross Club Parisien/mmbhof.org
Foto: Velo Cross Club Parisien/mmbhof.org/mtn-bike-hall-of-fame/history/
5 articol(e) « de 5 »

Citește și: VIDEO. Cât de periculos este mountain biking-ul

Citește și: MTB vs. BMX vs. Fixed Gear vs. Cursieră. Care bicicletă este mai rapidă în pantă?

Citește și: Bike Park Postăvarul prinde contur: Ce trasee vor fi amenajate

Comments

comments

One Response

  1. Maximilian Munteanu

    Cum naiba să aibă loc Repack-ul pe Golden Gate Bridge??? Repack-ul începea pe Pine Mountain și se termina jos, la confluența dintre San Anselmo Creek și Cascade Creek. Se vede că nu vă pricepeți la MTB, puțin mai multă grijă cu traducerile și conspectele ăstea!

    Mx

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*