Cum arătau stațiunile montane în perioada comunismului. Înainte de antropizarea până la refuz a stațiunilor montane, cei care voiau să-și petreacă timpul liber în apropierea crestelor și pârtiilor de schi aveau parte, în aproape toate destinațiile, de peisaje sălbatice minunate.

Nu întâmplător acea frumusețe nealterată a orașelor de munte a atras, pe lângă personalități politice, și oameni de cultură, dornici de a-și încărca bateriile cu imaginea soarelui printre culmile montane. Unii dintre scriitori chiar au elogiat aceste zone, a se vedea Octavian Goga. Și nici nu ne mirăm, mai ales dacă privim fotografiile vechi ale stațiunilor cu pricina.

”Privind piscurile înalte ale munților, ne dăm și mai bine seama ce a îmbărbătat întotdeauna și a păstrat treaz sentimentul național al poporului nostru, ce l-a îndemnat ca în cele mai grele timpuri să-și apere glia prin lupte grele. Aici s-au născut mășii și strămoșii noștri, aici e locul poporului român”, apare pe prima pagină a cărții ”Pe cărări de munte”, din 1980, ca fiind spusele lui Nicolae Ceaușescu. Nu știm dacă acestea erau sentimentele dictatorului, dar cert este că a ordonat construirea mai multor cabane la munte, unde să-și poată petrece ”sesiune de vânătoare”. Despre acestea am scris AICI.

Mai jos aveți o galerie foto cu piscurile munților lăudate de Ceaușescu, în imagini din perioada 1910-1970:

Sinaia, perioada antebelică. Foto: Turism de Altădată/Facebook
20 articol(e) « de 20 »

 

   Citește și: FOTO. Avalanșa de la Bâlea-Lac, cea mai mare tragedie montană din România

 

   Citește și: FOTO. Cele mai populare cabane montane în perioada comunistă

 

   Citește și: De la altare, la locuințe ale demonilor. Ce se credea despre munți, în primele religii

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*