Final de expediție pentru Zsolt Torok și Vlad Capusan în Himalaya. Cei doi alpiniști români au avut de înfruntat condiții extreme în Himalaya și s-au retras în tabăra de bază, după ce au fost surprinși de o avalanșă, iar Vlad Capusan a fost purtat circa 10 metri, conform monitorulcj.ro.

„Final de expediţie Pumori 7.160m pentru Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan! Băieţii s-au întors cu bine în tabăra de bază, după o tentativă nereuşită a vârfului şi o retragere la limita supravieţuirii. Felicitări echipei pentru curaj şi tenacitate! Sunt sigur că au dat tot ce au avut mai bun, însă vremea oribilă nu le-a permis de data asta realizarea unui vis şi a premierei mondiale pe faţa sud-estică a lui PumoRi, „fiica Everestului”, una dintre cele mai fascinante piramide din Himalaya!”, a postat, miercuri, pe contul său de Facebook, un prieten care ţine legătura cu cei doi alpinişti români.

Tot acolo este anunţat şi un mesaj al lui Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, transmis prin intermediul unui alt prieten care ţine legătura cu ei. „Au fost patru zile de luptă aspră şi continuă cu un munte care ne-a adus la limita supravieţuirii. Vânt, avalanşe, frig şi ninsoare, toate pentru obţinerea unui trofeu: faţa sudică a muntelui PumoRi. Ieri, când ar fi trebuit să încercăm vârful, am fost surprinşi de o furtună groaznică, care ne-a distrus încă de la prima oră bivuacul cu o avalanşă şi aproape ne-a îngropat cu totul: am rămas ancoraţi într-un singur friend. A început să ningă în rafale, cu vânt puternic şi cer negru. După o noapte nedormită am încercat să ieşim din perete pe creasta sudică, căutând un loc de bivuac mai sigur. Au urmat două lungimi tari, iar apoi înaintând în rampa de iesire la 6.800 metri, Vlad a fost luat de o avalanşă, oprindu-se după 10 metri în protectiile mobile (corzi). Am reuşit să regrupăm cu echipamentul rămas. Din priviri am evaluat situaţia, iar o eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală. Eram deja epuizaţi. Cea mai grea decizie a fost şi cea mai înţeleaptă. Au urmat peste 900 metri de rapeluri într-un infern alb, dar suntem binecuvantaţi să fim în viaţă. Anul trecut am urcat împreuna pe trei vârfuri dificile, dar abia cu această experienţă ne-am sudat ca şi echipă. Am dat tot ce-am putut, dar PumoRi ne-a respins de data aceasta. Însă ne vom întoarce, pentru că cei 7.160 metri nu se vor mai înălţa, dar noi vom creşte şi vom avea a doua şansă. Mulţumim celor de acasă care au crezut în noi! Zsolt şi Vlad”, se arată în mesaj.

Zsolt Torok și Vlad Capusan au pornit în expediție în aprilie, cu intenția de a deschide o rută nouă pe fața sud-estică a vârfului Pumori (7.161 metri) din zona Everest.

Pe Pumori au mai existat în trecut alte două tentative românesti notabile (realizate de Cornel „Coco” Galescu și Horia Colibășanu, ca parte a unor expediții internaționale), însă expediția lui Zsolt Torok și Vlad Capusan va fi prima 100% românească de pe acest vârf.

Cei doi au deja câteva rezultate remarcabile împreună în Himalaya. Cel mai recent este un vârf urcat în premieră mondială Peak5 (6.421 m), în toamna anului 2016. Anterior, ei au mai realizat o serie de premiere românești pe vârfuri foarte dificile din punct de vedere tehnic (Cholatse 6.440 m și Kyajo Ri 6.186 m). Împreuna, cei doi au aproape 20 de ani de experiență în expediții pe munți înalți, în special în Himalaya.

Citește și: Premieră mondială în Himalaya. Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan au urcat pe vârful „Peak 5”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*