Alpiniştii care pleacă în expediție pe Everest sunt îndemnaţi de autorităţile locale să ajute la ecologizarea zonei. Autorităţile din Nepal, care se pregătesc pentru următorul val de turişti, îi încurajează pe alpiniştii care ajung în zona vârfului Everest să strângă gunoiului dintr-o tabără abandonată în urmă cu doi ani, după cutremurul care a declanşat avalanşa în care şi-au pierdut viaţa 18 persoane.

Zece saci imenşi din pânză, în fiecare încăpând 80 de kilograme de deşeuri, vor fi amplasaţi în zona Taberei 2 de pe Muntele Everest astfel încât turiştii să depoziteze resturile adunate, a anunţat Durga Dutta Dhakal, reprezentant al Departamentului de Turism.

„Astfel sperăm să coborâm gunoiul fără costuri suplimentare, cu ajutorul elicopterelor care se întorc fără încărcătură după ce lasă corzile de escaladă în tabăra de sus”, a explicat acesta pentru Reuters, citată de Agerpres.

Șerpașii, plătiți cu 2 dolari pentru kilogramul de gunoi

Şerpaşii vor fi plătiţi să adune gunoiul, a adăugat alpinistul veteran Russell Brice, un neozeelandez care conduce compania de ghizi Himalayan Experience.

„Vom plăti 2 dolari pentru fiecare kilogram de gunoi pe care şerpaşii îl coboară”, a spus acesta.

Montaniarzii au colectat în trecut peste 16 tone de deşeuri de pe Everest, însă nu se poate estima cât gunoi se mai află în prezent pe munte.

Peste 600 de persoane au escaladat anul trecut vârful de 8.850 de metri, menţionează Reuters, iar oficialii se aşteaptă la o creştere a acestei cifre în condiţiile revenirii alpiniştilor al căror permis, de 11.000 de dolari de persoană, a fost prelungit pentru doi ani, după cutremur.

Turismul şi ascensiunile montane sunt principala sursă de venit a Nepalului, constituind 4% din economia naţională.

Citește și: Everestul ar putea deveni un focar de infecție 

Citește și: Cât costă o expediție pe Everest

Comments

comments

One Response

  1. Stormy

    A motivating discussion is definitely worth comment.
    I think thatt you ought to publish more on this subject, it might not be a taboo subject but typically people don’t discuss
    these issues. To thee next! Kind regards!! https://kasino.games/

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*