„Everest”, o dramă despre tragedia petrecută în 1996 pe cel mai înalt vârf al lumii, a fost prezentat în deschiderea Festivalului de Film de la Veneţia. Drama regizată de Baltasar Kormákur a provocat deja discuţii despre eventualele sale şanse la Oscar, după ce, în 2014, Festivalul de la Veneția a debutat cu „Birdman”, iar în 2013 cu „Gravity”, și ambele filme s-au impus apoi la galele Oscar.

Festivalul de Film de la Veneţia a instaurat o veritabilă tradiţie în ultimii ani, debutând cu pelicule care s-au impus apoi la galele Oscar. În acest an, locul de onoare a revenit  lungmetrajului „Everest”, care a avut prima întâlnire cu publicul mondial pe 2 septembrie, când a deschis cea de-a 72-a ediţie a Festivalului, conform LatinPost.

„Everest” este regizat de un cineast puţin cunoscut, islandezul Baltasar Kormakur, însă beneficiază de o distribuţie cu nume mari, precum Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clarke, John Hawkes, Keira Knightley, Robin Wright, Sam Worthington şi Emily Watson.

„Everest” va apărea în cinematografele românești pe 18 septembrie, iar dacă vă interesează scorul IMDB, aflați că acesta este 8.1.

Ce spun cei ce au văzut filmul 

Filmul a fost vizionat înaintea deschiderii Festivalului de Film de la Veneția de mai mulți jurnalişti din zona cinema. Astfel, într-o cronică-rezumat, publicația „Variety” descrie filmul drept o „chinuitoare şi surprinzător de nesentimentală prezentare a tragediei petrecute în 1996 pe Everest”. Cronicarul Justin Chang a mai scris că filmul lui Kormakur se poate bucura de un real succes, în contextul recentelor tragedii petrecute în Himalaya.

O altă cronică de film a apărut în „The Hollywood Reporter”, care caracterizează filmul drept „captivant” şi „robust”, care oferă „o mulţime de motive spectaculoase din punct de vedere vizual de a scoate, de pe lista de lucrurilor de făcut într-o viaţă, o posibilă ascensiune pe Everest”. Totodată, și această cronică susține că „Everest” își va face loc pe lista filmelor de succes din 2015.

Ce înseamnă Everest 1996

Dezastrul de pe Everest din 1996 se referă la evenimentele petrecute între 10 și 11 mai 1996, cu protagoniști din mai multe echipe pornite în expediție pe „acoperișul lumii”. Două dintre aceste echipe erau conduse de Rob Hall şi Scott Fischer, ale căror agenţii, Adventure Consultants și Mountain Madness, erau considerate ca fiind în competiţie.

O furtună pornită din senin şi gerul extrem, de minus 73 de grade Celsius, alături de orgoliul liderilor, neînţelegerile, lipsa de comunicare și lipsa de experiență a unora dintre participanți, au făcut ca șansele de întoarcere să se reducă semnificativ. Opt dintre cei porniți în expediție au murit pe 11 mai, iar până la finalul sezonului, lista a mai adăugat patru morți. 

Tragedia a fost intens mediatizată, ridicând întrebări asupra comercializării Everestului. Ulterior, jurnalistul american Jon Krakauer, care a participat la expediție alături de Rob Hall și a supravieţuit, a relatat cele petrecute în bestseller-ul său din 1997 „Into Thin Air”. Mai multe puteți citi AICI.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*