Echipamentul de care ai nevoie este mult mai simplu decât credeai dacă vrei să transformi modul în care călătorești. Pentru a demonstra acest lucru, jurnaliștii publicației Outside au vorbit cu așa-numiții „technomads”, un grup tot mai mare de persoane care călătoresc dintr-o țară în alta, rămânând, totodată, conectate la Internet.

Ai putea fi surprins de cât de puține lucruri ai nevoie într-o călătorie, a declarat Philippa Young, membră a echipei  What Took You So Long, din care fac parte oameni ce călătoresc prin lume și spun povești multimedia. „Realizezi cât de puține lucruri ai nevoie pentru a supraviețui doar atunci când pierzi cu totul un bagaj. Încerc să minimizez totul, însă mă arunc și în lux, precum consumul de cafea, măcar din când în când, pentru a păstra lucrurile interesante”, spune Philippa Young.

Ne-am gândit că sfaturile unor astfel de oameni pot fi utile și pentru iubitorii de munte care, dintr-un motiv sau altul, au la dispoziție timpul necesar pentru a petrece câteva săptămâni la altitudine, călătorind pe munte.

Iată ce spun „nomazii tech” și ce putem învăța de la ei:

  1. Pantofii de alergare montană

Dacă mergi foarte mulți kilometri pe zi, timp de foarte multe zile, alegerea unei perechi de pantofi de alergare montană ar putea fi cea mai bună soluție, mai ales dacă te afli în căutarea rigidității torsionale, a aderenței și a greutății foarte mici a unui astfel de tip de încălțăminte.

Avantaje:

  1. Scad gradul de oboseală pe traseele lungi;
  2. Permit o mișcare mult mai rapidă în timpul traseelor;
  3. Vin la pachet cu o tracțiune excelentă pe un teren de dificultate mică și moderată;
  4. Se usucă repede după ploaie, precum aceste modele de pantofi de alergare care sunt ideali la raportul calitate/preț;
  5. Ventilația din interior este excelentă;
  6. Par o bună opțiune dacă duci în spinare o greutate mai mică de 10 kg.

Dezavantaje:

  1. Au o tracțiune foarte slabă pe stânca umedă sau pe noroi, deci nu sunt potriviți pentru traseele montane pe timp de ploaie;
  2. Nu oferă protecție degetelor. Dacă nu ești atent și te lovești cu degetele de o stâncă, ar putea să te doară;
  3. Enervantele pietricele intră cu ușurință în pantofii de alergare;
  4. Nu sunt impermeabili;
  5. Se uzează mai repede;
  6. Lasă glezna vulnerabilă la entorse și alte tipuri de accidente.

2. Stratul impermeabil

Stratul impermeabil de haine este esențial și obligatoriu, pentru a păstra uscate hainele care intră în contact cu pielea.

Citește și: 

3. Tehnologie

Indiferent dacă ești sau nu un „tech nomad”, îți recomandăm să iei cu tine telefonul mobil, fie și pentru a avea la dispoziție, în caz de nevoie, aplicația Salvamont. Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. În plus, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol.

Pe lângă smartphone, îți recomandăm și o baterie externă. Totodată, dacă vrei să citești în fapt de seara sau dimineața, la cafeaua instant de pe malul râului, cărțile nu sunt o soluție bună, din cauza volumului și a greutății. Cumpără un e-reader și încarcă acolo o bibliotecă întreagă.

4. Trusa de prim ajutor

Ia cu tine o „trusă” de prim-ajutor, cu „pastile de cap” (cele care „funcționează” în cazul tău), un set de bandaje, o sticluță mică de rivanol, una (la fel de mică) de spirt, pastile pentru problemele digestive, săpun, un ac și o papiotă cu ață. Nu știi niciodată când ai putea avea nevoie de ele. Totodată, un cuțit ar putea fi la fel de util.

5. Foarte important: toate echipamentele tale trebuie să fie ușoare

Greutatea mică a elementelor de echipament pe care le vei folosi este foarte importantă, mai ales într-o drumeție de anduranță. Alege un rucsac ușor, ghete ușoare (cele de alergare montană sunt ideale), haine ușoare și rezistente, iar toate acestea vor ocupa foarte puțin loc după ce le împachetezi și vor fi ușor de transportat pe distanțe lungi. Pentru a putea găsi cea mai bună variantă pentru tine, aruncă un ochi la aceste rucsacuri de munte și compară-i în funcție de dimensiuni. Ai putea constata că ai nevoie de un rucsac mai mic decât credeai. În plus, modelele recomandate sunt vândute la prețuri reduse.

6. Nu uita actele și cardul

Nu vrei să te trezești în pustietate singur și fără ajutor. Iar, de multe ori, cel mai bun prieten al tău pot fi banii, mai ales dacă trebuie, dintr-un motiv sau altul, să te întorci de urgență acasă.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*