Ai primit vreodată un sfat despre drumețiile montane care te-a făcut să zâmbești cu înțelegere sau cu stupoare?

Fiecare montaniard a auzit, de-a lungul timpului, tot felul de lucruri despre iubitorii de munte și despre cum ar trebui să decurgă o drumeție montană. Însă, în timp ce unele dintre sfaturi sunt utile, altele ar putea fi dăunătoare.

Iată câteva dintre miturile care circulă pe internet și prin viu grai despre drumețiile montane (în care cred în special începătorii), și care este, de fapt, adevărul:

  1. Mit: Un cort de două persoane este suficient pentru două persoane

Deși corturile pentru două persoane sunt fabricate, teoretic, pentru (surpriză, nu?) două persoane, acest lucru este valabil „pe teren” dacă cei doi drumeți nu cară cu ei două rucsacuri voluminoase. Un astfel de cort poate fi suficient de mare doar în Vama Veche sau pe plaja de la Vadu. La munte, lucrurile stau puțin diferit, mai ales dacă nu vrei să dormi foarte înghesuit.

2. Mit: Nu ai nevoie de ghete sau de bocanci de munte

Nevoia de încălțăminte specială pentru drumeție depinde de dificultatea traseului. Dacă mergi la o simplă plimbare prin pădure, pe vreme frumoasă, niște „adidași” ar putea fi suficienți. Pe potecile de munte, însă, noi milităm mereu pentru precauție și pentru purtarea unor astfel de perechi de bocanci de munte.

3. Mit: Bocancii „waterproof” îți țin picioarele uscate

Nu toți bocancii de munte îți țin picioarele uscate, chiar dacă sunt rezistenți la apă sau chiar impermeabili. Cea mai bună variantă este achiziționarea unor bocanci cu membrană Gore-Tex, care lasă piciorul să respire și împiedică îmbibarea șosetelor în transpirație.

4. Mit: Pentru a campa în timpul iernii ai nevoie de un cort de patru persoane

Pentru a campa în timpul iernii ai nevoie, de fapt, de un cort conceput special pentru astfel de condiții și/sau de un sac de dormit pentru expediții.

5. Mit: GPS-ul este suficient pentru a te orienta

Nu trebuie să te bazezi niciodată în totalitate pe un dispozitiv GPS. Motivul: semnalul lipsește de multe ori în zonele montane. În plus, e și mai grav dacă te bazezi pe GPS-ul telefonului mobil. Nu te aventura niciodată pe un traseu nemarcat dacă nu cunoști foarte bine zona.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*