Vremea ploioasă din timpul toamnei îi lasă la vatră pe mulți dintre iubitorii de munte. Cu toate acestea, o drumeție montană pe timp de ploaie are și ea farmecul ei, iar mulți montaniarzi se aventurează pe poteci indiferent de vreme.

În plus, după cum bine știm, vremea este capricioasă pe munte. Te poți bucura de soare de dimineață, iar, în mai puțin de o oră, ploaia te poate uda până la piele. Însă doar dacă nu ai echipament adecvat!

Există, însă, și montaniarzi începători, pe care vremea ploioasă îi ia prin surprindere atunci când se aventurează într-o drumeție pe potecile de munte. Iată câteva sfaturi care ar putea fi utile oricărui iubitor de altitudine:

Cum te îmbraci

Regulile „vestimentare” pentru vremea ploioasă ar trebui să fie, în general, aceleași cu cele pentru sezonul de iarnă. Practic, regula celor trei straturi, despre care am scris AICI, este sfântă. Evită bumbacul (din acest motiv) și îmbracă-te astfel:

  • Stratul de bază: iată câteva exemple de îmbrăcăminte de corp;
  • Stratul intermediat: iată câteva exemple de polare ideale în acest scop;
  • Stratul exterior: găsești aici câteva exemple de geci de munte.

În plus, nu pleca niciodată în drumeție fără bocanci impermeabili, mai ales dacă prognoza meteo îți spune că vremea ar putea fi capricioasă.

Nu uita nici două sau trei perechi de șosete „de rezervă”.

Cum protejezi rucsacul

Dacă rucsacul tău nu este impermeabil în totalitate, vei avea nevoie de o husă de protecție. Unele rucsacuri sunt livrate la pachet cu o astfel de husă (de obicei este depozitată într-un compartiment special, la fundul rucsacului).

Dacă nu deții o astfel de husă, o poți cumpăra separat. Dacă nu găsești una în timp util, o poți improviza dintr-un sac mare de gunoi. Nu uita să acoperi și partea de jos a rucsacului, pentru situațiile în care îl așezi pe pământul ud.

În plus, pentru a fi sigur că lucrurile nu se vor uda în rucsac, împartele în funcție de categorie și frecvența utilizării și bagă-le în pungi de plastic. Pungile cu lucrurile pe care le folosești mai des vor sta la suprafață.

Cum campezi pe ploaie

  • Instalează cortul cât mai repede cu putință;
  • Întinde pânza cortului cât mai mult posibil, în special pânza exterioară. În caz contrar, apa ar putea bălti pe cort, iar vântul îți va da mult de furcă;
  • Păstrează cât mai uscat interiorul cortului. Descalță-te în „separeul” din fața intrării (sperăm că ai un cort cu vestibul). Toate articolele vestimentare ude ar trebui, de asemenea, să fie depozitate acolo;
  • Asigură-te că interiorul cortului este ventilat corespunzător (chiar și pe timp de ploaie). În caz contrar, condensul te va face să crezi că a început să-ți plouă în cort;
  • Un sac de dormit cu strat izolator sintetic ți-ar putea fi de mare folos în astfel de situații;

Nu găti niciodată în interiorul cortului! De fapt, evită să gătești în zonele frecventate de urși și „joacă-te” cu focul cât mai departe de cort.

Comments

comments

2 Responses

  1. oarecare

    ca 2 completari (astea mi-au venit mie in cap acum):

    1. pe vremea ploioasa urmarim cu atentie relieful in care suntem si sa fim atenti sa nu fim in calea unei posibile viituri (vezi jepii mici)

    2. lucrurile din rucsac ar fi cel mai bine sa fie bagate pe cat posibil in pungi. pentru protejarea rucsacului eventual sa avem o husa destul de scumpa (nu cea din dotare) cu indice foarte mare de impermiabilitate sau sa avem o pelerina tip poncho care sa acopere si rucsacul. am un rucsac venit cu husa din dotare, am mers in vara in fagaras, am urcat pana la lacul iezer in aproximativ 6 ore. in astea 6 ore m-a ploua continuu de multe ori chiar torential. cand am ajuns la lac si am intrat in cort, dupa ce ca eram ud pana la piele am constatat cu stupoare ca tot ce aveam in rucsac era foarte ud, dormin in acea noapte cu ce am gasit..ud doar pe 3 sferturi. deci nu va bazati niciodata doar pe husa.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*