Dacă până acum mai existau dubii, oficial, la munte a venit iarna. Prin urmare, la fel de oficial, „regulile” de hiking s-au schimbat și ele, iar tu trebuie să fii pregătit, mai mult decât oricând, de o drumeție pe vreme rea. Asta, evident, dacă nu vrei să stai acasă.

Prin urmare, cei de la hiking-for-her.com s-au gândit să ne ofere câteva sfaturi prin care ne putem pegăti mental pentru o drumeție pe vreme capricioasă.

iar lucrurile sună cam așa:

  1. Îmbracă-te corespunzător

Atunci când mergi pe munte în zilele de toamnă și în cele de iarnă, ai nevoie de trei sau chiar de patru straturi de haine. Fiecare strat are rolul său. Primul strat îți oferă confortul de care ai nevoie, îți ține cald și îți păstrează pielea uscată. Poți vedea AICI câteva exemple de articole vestimentare ideale pentru a fi folosite pentru stratul de bază. Al doilea strat are rolul de a-ți ține cald, iar cel de-al treilea strat te apără de vânt și umezeală.

2. Cercetează bine harta

Deplasarea pe luminozitate scăzută sau în zilele înnorate de iarnă îți poate afecta percepția asupra distanțelor. Este ușor, astfel, să te păcălești că anumite puncte de reper sunt mai aproape de tine decât în realitate, așa că verifică întotdeauna harta și/sau GPS-ul înainte de a-ți face calculele de distanță/timp.

3. Nu încerca rute și trasee noi

Evident, poți să faci asta dacă ești un drumeț experimentat. Întrebarea este: cum îți dai seama cât de experimentat ești? Pentru că majoritatea drumeților neexperimentați care au nevoie de ajutorul salvamontiștilor au crezut despre ei înșiși că au suficientă experiență încât să se aventureze pe trasee necunoscute și folosind un echipament de munte inadecvat.

4. Atenție la caracteristicile terenului

Urcușul este mai dificil în condiții de iarnă decât în timpul verii, așa că te sfătuim să-ți alegi traseul cu mare atenție. Nu te considera un Superman al munților. Ești doar un om.

5. Alege trasee mai scurte

Pentru că și ziua este mai scurtă. Nu face greșeala să te aventurezi iarna pe același traseu pe care abia l-ai străbătut în timpul verii. În plus, fii pregătit să te simți mai înfometat și mai obosit decât în timpul drumețiilor de vară.

6. Atenție la căderi

Multe sporturi îi învață pe sportivi așa-numita „școală a căderii”, care nu înseamnă altceva decât abilitatea de a cădea fără să te accidentezi. În principiu, ca sfat de bază, atunci când simți că-ți pierzi echilibrul, nu roti mâinile în aer și nu te propti în ele atunci când cazi în față. Pe cât posibil, încearcă să cazi pe spate, ținând capul în bărbie, sau pe lateral.

7. Nu lăsa vremea capricioasă să-ți strice planurile

Însă nu te aventura pe traseele închise, verifică starea vremii și echipează-te corespunzător. În plus, ia cu tine toate cele necesare pentru a înnopta în aer liber, dacă toate calculele tale s-au dovedit a fi eronate.

Citește și: Cum să îți cureți sacul de dormit. Câteva sfaturi prin care îl poți păstra ca nou

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*