A venit toamna. Și, dacă vrem să facem o glumă simplistă, la care nu va râde nimeni, toamna nu-i ca vara. Însă un lucru știm sigur: muntele este superb în lunile de toamnă, chiar dacă vremea nu mai este la fel de prietenoasă ca în luna august. Peisajele rămân, însă, de o frumusețe uluitoare, iar cromatica locurilor te face să regreți că nu ești fotograf. Asta dacă nu ești fotograf! Iar dacă ești, ai la dispoziție un imens teren de joacă, numai pentru tine.

Pe lângă culorile fascinante pe care ni le prezintă natura începând din septembrie, zilele sunt mai scurte, nopțile sunt mai reci, iar vremea este mai capricioasă. Condițiile meteo atât de schimbătoare pot face ca o simplă drumeție de o zi pe munte să fie ceva mai riscantă decât o drumeție de trei zile în timpul verii.

Iar sfaturile noastre pentru tine sunt următoarele, mai ales dacă ești drumeț începător și n-ai apucat să-ți faci din munte a doua ta casă:

1.Verifică starea traseului înainte să pleci pe munte

Multe dintre traseele pe care obișnuiai să le parcurgi fără probleme vara ar putea fi acoperite cu zăpadă, iar șansele ca acest lucru să se întâmple cresc exponențial, pe măsură ce timpul trece și ne apropiem de lunile de iarnă. Dacă nu știi în ce stare se află traseul pe care vrei să mergi, sună la Salvamont. Îți vor răspunde niște oameni faini, dornici să-ți ofere informații și recunoscători că ești suficient de precaut încât să nu-i pui pe drumuri după un episod de inconștiență din partea ta.

Citește și: La munte, pe vreme ploioasă. Sfaturi anti-mocirlă și anti-umezeală

2. Verifică starea vremii

Înainte să pleci pe munte, verifică starea vremii și asigură-te că ai la tine tot echipamentul necesar. Atenție, însă! După cum scriam mai sus, vremea este foarte capricioasă, așa că te sfătuim să-ți iei măsuri de peecauție chiar dacă vezi soare pe graficele alea meteorologice. E suficientă o ploaie zdravănă ca să te uzi până la chiloți, dacă te-ai bazat doar pe rveme bună și ți-ai lăsat acasă jacheta impermeabilă. Mă rog, știm că n-o să faci asta, dar e datoria noastră s-o scriem.

Citește și: 7 oameni, 7 sfaturi. Ce spun pasionații de drumeții montane despre echipamentul de munte

3. Atenție la echipament!

Toamna, nu mai e loc de încropeală, iar „merge și-așa” nu mai merge și-așa. Toamna, chiar trebuie să ții cont de modul în care te îmbraci, de frigul care se lasă seara, dar și de faptul că simplele ghet de munte ar putea să nu mai fie suficiente. Recomandăm, în schimb, bocancii de munte, pentru o aderență sporită, indiferent de caracteristicile terenului, dar și o fixare mai bună a gleznei. Iar aici am găsit și reduceri substanțiale de prețuri la bocanci de munte, pentru că nu există să ai nevoie de ceva și să nu găsești pe internet la trei clickuri distanță. Nu uita jacheta impermeabilă, lanterna frontală, trusa de prim ajutor și ceva mai multe alimente decât luai cu tine în zilele de vară. Și efortul este mai mare!

Citește și: Organizezi o drumeție de grup pe munte? Ce trebuie să știi ca lider, printre începători

4. Spune familiei și prietenilor pe ce traseu mergi

Nu știi niciodată ce se poate întâmpla, de aceea este bine ca cineva să știe pe ce traseu ești. Nu vrem să ne imaginăm niciunii o situație în care această informație ar deveni utilă, însă paza bună trece primejdia rea, vorba proverbului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*