Drumeție pe caniculă? Încă e vară, încă e cald, ne mai așteaptă multe zile de caniculă și tuturor ne place să ne petrecem zilele libere pe munte.

Când mercurul urcă în termometre, cheia pentru a te bucura de drumețiile pe timp de vară este să joci inteligent și la sigur. Și chiar mai confortabil.

Iată cele 8 sfaturi de siguranță pentru cei care iubesc să meargă la munte pe timp de vară:

1. Poartă hainele potrivite

Poartă îmbrăcăminte comodă și de culoare deschisă, ochelari de soare și o pălărie cu boruri largi. În timp ce ai putea fi tentat să porți cât mai puține haine, îmbrăcămintea deschisă la culoare îți protejează pielea și păstrează o temperatură corporală mai scăzută. De asemenea, te ferește de arsurile solare.

În plus, când temperaturile scad mult, la toamnă și, evident, în timpul iernii, regula celor trei stratui de haine devine obligatorie. Stratul de bază este cel care vine direct pe piele și care trebuie să ajute la reglarea temperaturii. Mai exact, trebuie să fie confecționat dintr-un material care elimină cu ușurință transpirația. În acest sens, fibrele sintetice sunt de preferat, pentru că bumbacul absoarbe umezeala și se usucă greu.

Ca exemplu, primul strat de haine ar trebui să fie format din astfel de îmbracaminte de corp.

Peste acest strat vine cel intermediar, cu rol de menținere a căldurii, care poate fi format fie dintr-un pulover de lână, fie dintr-un astfel de articol vestimentar. Cea de-a doua variantă este mai ieftină și se întreține mult mai ușor.

La final, ai nevoie de o geacă impermeabilă și cu proprietăți anti-vânt.

2. Hidratează-te

Hidratarea este esențială pentru menținerea un tonus fizic si psihic bun la temperaturi ridicate. Să recunoaștem, durerile de cap și senzațiile de slăbiciune nu sunt niciodată distractive, mai ales în vârf de munte. Corpul tău se răcește prin sudoare, care se usucă rapid vara, iar rezultatele sunt greu de suportat: cefaleea, slăbiciunea și grețurile sunt doar începutul. Cel mai bine este să te hidratezi bine înainte de a începe aventura nu doar consumând suficientă apă, ci și consumând alimente care conțin o cantitate considerabilă de apă, cum ar fi fructele, salatele, supele reci și smoothie-urile.

Citește și: De ce apa nu este suficientă pe munte. Ce ar trebui să știi despre hidratare

3. Folosește loțiunea de protecție solară

Pe munte, soarele arde cu putere nu numai vara, cât și iarna. Alege o loțiune de protecție solară cu SPF de cel puțin 30. Utilizează loțiunea la fiecare 3-4 ore petrecute pe traseu, precum și de fiecare dată când simți că transpiri în zonele pe care ai aplica-o.

4. Uneori trebuie să renunți

Urmărește și recunoaște semnalele de avertizare ale epuizării corpului în cazul temperaturilor ridicate.

Epuizarea generată de căldură se caracterizează prin transpirație abundentă, slăbiciune, cefalee, greață, piele rece și palidă, puls slab. Cel afectat nu are întotdeauna temperatură, dar poate prezenta stări de leșin și vărsături.

Alte simptome pot fi temperatură ridicată a corpului (40+), piele fierbinte și uscată, puls rapid, puternic. Este posibil ca cel afectat să fie inconștient.

Când simți că oricare dintre simpotomele de mai sus, cel mai bine este să te oprești și să analizezi dacă nu cumva cea mai bună soluție pentru sănătatea și siguranța ta este să renunțați la planului inițial și să te întoarci din drum.

5. Urmărește ceasul

Să fii în punctul culminant al drumeției în momentul în care soarele arde cel mai tare… O astfel de situație trebuie evitată pe cât posibil, mai ales pe timpul verii, când deshidratarea și epuizarea își fac repede simțită prezența.

Recomandarea noastră este să începi drumeția cât mai devreme în timpul zilei, astfel încât să eviți temperaturile ridicate.

Citește și: Șosetele pentru drumeții. De ce ai nevoie de ele și cum alegi perechea potrivită

6. Broasca țestoasă ajunge la destinație

La temperaturi ridicate, vei descoperi că ritmul obișnuit e puțin prea mult pentru drumeție. Cel mai bine este să mergi mai lent, cu pauze mai dese,. Destinația tot acolo o să fie și o oră mai târziu. Însă fii, totuși, atent să nu te prindă noaptea pe traseu.

7. Atenție la înțepături și mușcături

Insectele – le plac zilele calde de vară, în special în zori sau la apus, mai ales dacă vorbim despre țânțari, însă nouă nu ne plac înțepăturile care, pe lângă faptul că sunt deranjante, pot duce la diverse boli. Pe munte, cea mai facilă metodă de protecție este purtarea hainelor lungi și folosirea de creme și spray-uri anti-țânțari.

Alte insecte care pot da bătăi de cap sunt căpușele, cu boala Lyme pe care o pot cauza. Asigură-te, la fiecare final de zi, că nu ai fost mușcat de căpușe.

Plantele – nu consuma niciodată ceea ce nu cunoști ca fiind cu adevărat sigur.

Șerpi – vara, poteciile pot deveni destul de periculoase dacă nu ne uităm pe unde mergem. Șerpii stau de obicei pe poteci, la soare, dar se ascund și în zonele cu verdeață din apropierea potecilor.

8. Joacă în siguranță

După o zi lungă, un pârâu sau lac de munte pare numai bun să ne răcorim, nu? Ei bine, nu. În afară de faptul că apa foarte rece s-ar putea să nu-ți facă bine, ești, efectiv, în pericol de moarte dacă te arunci în apă în momentul în care ești foarte încins și transpirat. Inima ta nu face față unei astfel de diferențe de temperatură.

De asemenea, berea, vinul și țuica par din peisaj, dar dacă vrei să fii responsabil, nu vei consuma deloc alcool. Alcoolul influențează echilibrul, coordonarea și judecata, iar efectele sale sunt accentuate prin expunerea la soare și de căldură.

La toate cele enumerate, trebuie să adaugăm un kit bun de prim ajutor, pe care să știi să îl și folosești. Mai ales dacă ajutorul este departe. Kiturile de prim ajutor sunt relativ ușoare și ieftine și îți pot salva viața.

Citește și: 4 tipuri de prieteni pe care vrei să-i ai alături în drumeție

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*