Mulți iubitori de munte începători se întreabă ce ar trebui să ia cu ei într-o drumeție de trei zile. Răspunsul ar putea fi simplu: spre exemplu, într-o astfel de drumeție trebuie să iei cu tine ceea ce ai lua într-o drumeție de o singură zi, doar că pui, în plus, mai multă mâncare, mai multă apă, mai multă hârtie igienică, plus două perechi de șosete în plus.

Totuși, ce ar trebui să iei cu tine într-o drumeție de vineri până duminică?

1. Obiecte de orientare

Un ceas și un plan al traseului sunt indispensabile într-o drumeție de două-trei zile pe munte. Și GPS-ul ar putea fi util, însă nu te baza niciodată prea mult pe el. Dacă știi să te descurci cu o hartă și un compas, cu siguranță știi să te orientezi corespunzător pe potecile montane, deși mulți montaniarzi le consideră învechite și critică articolele care le recomandă. Oricum, deși harta e încă la modă, noi n-am văzut pe nimeni folosind pe munte un compas…

2. Produse pentru protecție solară

Ia cu tine cremă pentru protecție solară și ochelari de soare. Poartă și o pălărie sau o șapcă. Razele ultraviolete îți prăjesc cu ușurință pielea la munte, iar tu nu îți dai seama de asta din cauza vântului rece.

3. Obiecte care te feresc de frig și de umezeală

Respectă regula de aur a celor trei straturi de haine. Nu uita lenjeria de corp (câte două sau trei perechi de fiecare), mănușile și căciula, în special toamna, iarna și primăvara. Nu uita nici șosetele, iar dacă vrei să vezi cum arată niște modele special concepute pentru drumețiile montane, aruncă un ochi la aceste șosete de iarnă.

Nu uita nici sacul de dormit și izoprenul.

4. O lanternă

Cea mai practică lanternă este frontala.

5. O „trusă” de prim-ajutor

Ia cu tine „pastile de cap” (cele care „funcționează” în cazul tău), un set de bandaje, o sticluță mică de rivanol, una (la fel de mică) de spirt, pastile pentru problemele digestive, săpun, un ac și o papiotă cu ață. Nu știi niciodată când ai putea avea nevoie de ele. Totodată, un cuțit ar putea fi la fel de util.

6. Obiecte pentru aprins focul

Două sau trei brichete, un pachet cu chibrituri…

7. Mâncare în cantități suficiente

Iată ce trebuie să mănânci în timpul unei drumeții montane.

8. Apă suficientă

Nu te baza pe pârâurile pe care le găsești desenate pe hartă. Multe dintre ele au secat, iar realitatea de pe hartă sau de pe internet nu seamănă întotdeauna cu cea din teren.

9. Un cort

Ar fi culmea să uiți cortul acasă…

Ce ai mai putea lua cu tine

Evident, un telefon mobil, pe care ai instalat aplicația Salvamont. Poți lua cu tine și un fluier de urgență.

Citește și: 4 mituri despre altitudine. Ce cred unii montaniarzi și de ce se înșală

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*