Două peşteri cu aspect de avenă din Parcul Natural Munţii Maramureşului, deschise pentru vizitare. Administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului a avizat vizitarea în sezonul de vară a două peşteri cu aspect de avenă, iar terenul a fost marcat pentru a putea permite accesul turiştilor, a precizat marţi, pentru Agerpres, directoarea parcului, Cătălina Bogdan. 

„Vor putea fi vizitate de turişti, fireşte însoţiţi de un ghid, Peştera Vasile Bologa (din zona Geamănu) pe o distanţă de aproximativ 120 de metri care cuprinde o denivelare de 17 metri. E una dintre puţinele peşteri din Maramureş care deţine stalactite, stalagmite, cruste parietale, goluri şi septe de eroziune. (…) De asemenea, Peştera Mare din Piatra Moloşnaia, având o dezvoltare de 190 de metri şi o denivelare de aproape 8 metri, având depuneri în formare de mondmilch, poate fi vizitată numai de cunoscători bine pregătiţi în speologie. Peştera ar putea fi pregătită şi pentru vizitare de turiştii mai puţin experimentaţi. Peştera Mare a fost cercetată de specialişti şi e una dintre cele mai recent introduse în circuit”, a spus directoarea parcului.

În Parcul Natural Munţii Maramureşului au fost descoperite şi cercetate parţial 48 de peşteri şi avene. În plus, au fost explorate cavităţi subterane pâna la 1.500 de metri şi denivelări cumulate plus 107 metri şi minus 280 metri.

„Majoritatea cavităţilor situate pe domeniul parcului sunt mici ca dimensiune, iar cea mai mare cavitate este dată de Avenul Pietriceaua, 214 metri , denivelare 54 de metri, cu o galerie în lungime care măsoară 100 de metri”, a precizat Cătălina Bogdan.

Lucrătorii instituţiei au făcut trasee turistice şi marcaje spre peşterile care pot fi vizitate şi au editat hărţi complete cu date şi descrieri despre peşterile şi avenele din parc.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*