La o săptămână de la ascensiunea pe cel mai înalt vulcan de pe planetă, Ojos del Salado, Dor Geta Popescu s-a întors acasă. Cu zâmbetul larg și cu numele trecut, încă o dată, în Cartea Recordurilor, alpinista brașoveancă a declarat că se simte norocoasă că a ajuns la peste 6.800 de metri altitudine și că se pregătește pentru expedițiile de anul viitor.

La numai 12 ani și 5 luni, Dor Geta Popescu a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care să atingă cel mai înalt vulcan de pe planetă, Ojos del Salado (6.893 de metri), din Chile. După 10 zile de aclimatizare, majoritatea la peste 4.000 de metri altitudine, și o ascensiune de 9 ore prin vânt puternic, alpinista brașoveancă și-a îndeplinit încă un vis și a ajuns pe vârful aflat în Anzii Cordilieri. Performanța a avut loc pe 8 decembrie, în jurul orei locale 12:40 (07:40 ora României) și a însemnat, pentru România, readucerea unui record mondial în țară. Mai exact, Dor Geta Popescu a doborât atât recordul de vârstă al unei alpiniste din SUA, cât și pe cel al surorii sale, Crina Coco Popescu.

„Da, am reuşit! Sunt fericită că am reuşit în condiţiile dificile de altitudine, vânt, temperatură şi ariditate ale lui Ojos del Salado. A fost cea mai lungă şi dificila expediţie a mea de până acum şi reuşita mă motivează, mă face să mă simt specială şi să mă pregatesc pentru noi ascensiuni de record“, a declarat tânăra alpinistă la scurt timp după reușită.

Pe 15 decembrie, Geta a revenit în țară, unde a fost întâmpinată de familie, prieteni și jurnaliști. Abia coborâtă din avion, alpinista de numai 12 ani a declarat, pentru Agerpres, că ascensiunea a fost dură, dar că lumea se vede foarte frumos de la 6.893 de metri.

„Sunt foarte fericită, mă simt specială. A fost greu, am mers 10 zile la aclimatizare, iar în a 11-a zi am mers spre vârf. Au fost 9 ore și ceva de mers pe o pantă abruptă, iar ultima porțiune a fost de cățărat. Vârful e într-o zonă aridă. Lumea se vede foarte frumos de la 6.800 de metri. Se vedeau numai munți în mai multe planuri. Mi-a plăcut foarte mult. Pe Moș Crăciun nu l-am văzut pe acolo… Dar la mine deja a venit, mi-a adus un nou record de vârstă. Sunt norocoasă că am ajuns la peste 6.800 de metri altitudine”, a spus tânăra alpinistă la sosirea pe Aeroportul Henri Coandă.

După atingerea recordului, Geta își duce mai departe planurile de viitor

Geta a explicat că s-a antrenat tot anul pentru ascensiunea vulcanului și că deja se gândește la următoarele expediții.

„Eu am început alpinismul la trei ani, am văzut asta la tata și mi-a plăcut. Pentru mine urmează acum în februarie expediția pe Aconcagua, cel mai înalt munte al Americii de Sud. Și apoi vreau să fac circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits”, a mai adăugat tânăra, care are ca obiectiv finalizarea Circuitului 7 Volcanoes (cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent) şi Circuitul 7 Summits (cel mai înalt vârf de pe fiecare continent) până la vârsta de 14 ani (în 2017). Dacă va reuși, Geta va fi prima alpinistă din lume, dar și cea mai tânără, care să încheie cele două circuite.

Până acum, Geta a reușit să urce 4 vârfuri din Circuitul 7 Volcanoes, Damavand (Iran/Asia), Kilimanjaro (Tanzania/Africa), Elbrus (Rusia/Europa) și Ojos del Salado (Chile).

Totodată, tatăl alpinistei, Ovidiu Popescu, a declarat că așteaptă hotărârea unei instanțe judecătorești din Mendoza (Argentina), pentru ca Geta să poată urca pe Aconcagua la sfârșitul lunii ianuarie.

„Pentru Geta urmează Aconcagua în ianuarie-februarie, dar așteptăm o hotărâre judecătorească din Mendoza, pentru că e tânără și are nevoie de așa ceva pentru a intra în parcul național. Va fi tot un record mondial de vârstă pentru că o americancă a încercat anul trecut la 12 ani și nu a reușit. Iar Geta ar merge pe ruta normală. În mai va fi Pico de Orizaba (Mexic) și în iunie McKinley, cel mai înalt vârf din America de Nord, un munte extrem de dificil, tot pentru record mondial de vârstă. E un record vechi acolo, deținut de o americancă făcut la 13 ani și jumătate”, a spus Ovidiu Popescu.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*