La un moment dat, în timpul carierei tale de montaniard, va veni vremea când vei dori să crești distanța pe care o poți parcurge într-o singură zi de drumeție.

Antrenamentul în prealabil va conta enorm, însă corpul tău are, cel mai probabil, niște limite pe care cu greu le-ai putea depăși dacă nu recurgi la o serie de trucuri.

  1. Ia cu tine cât mai puține lucruri

Încearcă să iei cu tine doar strictul necesar, însă atenție la ce este cu adevărt neimportant într-o drumeție! Nu face rabat de la elementele de echipament și consultă această listă scurtă de lucruri pe care trebuie să le iei cu tine, spre exemplu, într-o drumeție de trei zile.

2. Poartă bocanci mai ușori

Însă nu în timpul iernii. În sezonul rece nu poți să înlocuiești acești bocanci de munte cu alții pentru srumeții ușoare (care sunt mai ușori) sau cu pantofii de alergare montană. Pe timpul verii, însă, poți să iei în calcul și astfel de variante, deși noi milităm întotdeauna pentru bocanci, indiferent de anotimp.

3. Trezește-te mai devreme

Dacă nu vrei să începi drumeția înainte de ora 10 și nu rneunți la tabieturile de dimineață, este puțin probabil să dobori recorduri de distanță pe munte. Culcă-te mai repede seara, eventual la scurt timp după ce se întunecă, și trezește-te dimineața la răsăritul soarelui. O să câștigi câteva ore în plus de drumeție.

4. Fă pauze mai rare

Decât să grăbești foarte tare pasul pe anumite segmente de drum și să faci pauze foarte dese, mai bine potolești puțin ritmul și rărești pauzele. Un ritm constant șiacceptabil pentru organismul tău te va ajuta să parcurgi o distanță mai mare în același interval de timp.

5. Folosește bețele de trekking

Bețele de trekking sunt foarte utile în timpul drumețiilor montante. Spre exemplu, poți citi aici despre cele 8 avantaje incontestabile pentru care ar trebui să folosești bețele de trekking, iar aici găsești câteva sfaturi simple legate de bețele de trekking, care îți pot salva genunchii.

6. Plănuiește traseul cu atenție

Dacă vrei să parcurgi o distanță mai mare decât de obicei, plănuiește traseul pentru ziua următoare și ia în calcul și eventualele obstacole. Însă fii o persoană flexibilă în atingerea scopului. Dacă simți cu nu vei reuși să-ți atingi țelul, adaptează-te din mers, campează mai repede, caută un refugiu din timp și nu te avânta pe potecile montane după lăsarea întunericului.

Citește și: 4 mituri despre altitudine. Ce cred unii montaniarzi și de ce se înșală

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*