Apele de munte din Caraș-Severin, repopulate cu păstrăv indigen de către Direcţia Silvică a judeţului. Până acum au fost eliberaţi 20.000 de puieţi pe râuri precum Cerna, Bistra şi Bârzava, dar şi pe afluenţii acestora. 

„Ne aflăm pe fondul piscicol al râului Cerna, unde are loc acţiunea de populare a efectivelor salmonicole. Populăm cu păstrăv indigen, una dintre puţinele specii existente în această porţiune a râului Cerna şi încercăm să-i găsim un habitat propice în apele în care îl introducem în mod artificial, astfel încât acest fond de pescuit să aibă un efectiv optim şi pentru pescarii amatori şi sportivi, atunci când aceşti peşti vor ajunge la maturitatea de recoltare. Pentru aceasta se efectuează şi pază împotriva braconajului. Potrivit legislaţiei, în perioada în care pescuitul este permis, este interzis să se pescuiască peştii mici, ci doar cei care măsoară minimum 20 cm, de la vârful botului până la baza cozii, să se pescuiască doar cu unelte clasice şi numai în intervalul orar permis”, a declarat, vineri, şeful Ocolului Silvic Băile-Herculane, Grigore Bardac, citat de Agerpres.

Una dintre zonele unde specialiştii Direcţiei Silvice Caraş-Severin au eliberat păstrăvi indigeni în aceste zile este râul Cerna, unde au ajuns, în această toamnă, 4.000 de puieţi.

„Acţiunea de acum se înscrie pe linia preocupărilor noastre din ultimii patru ani, aceea de repopulare a râurilor de munte gestionate de către Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin cu puiet de păstrăv indigen, singura specie de peşte care populează în mod natural şi se pretează la condiţiile propice pe care le oferă apele de munte, respectiv ape cu debit suficient de mare, ape cu temperatură redusă, care să reţină în cantităţi suficiente oxigenul, ape tumultoase, care să se oxigeneze la fiecare trecere peste baraje naturale. Dacă este cazul, prin administrarea noastră, construim baraje artificiale care să asigure oxigenarea apelor”, afirmă şeful Biroului Vânătoare şi Salmonicultură din Direcţia Silvică din Caraş-Severin, ing. Traian Roşu.

Acţiunea de repopulare a râurilor de munte din Caraş-Severin a fost începută în urmă cu patru ani, în 2014, când a fost reluată după o pauză de aproape opt ani. Şi atunci, ca şi acum, puietul de păstrăv indigen a fost adus de la Brădişor, judeţul Vâlcea.

Până acum s-a făcut popularea cu păstrăv indigen la Rusca Montană, pe Pleşu, la Oţelu Roşu, pe Şucu şi Bistra, la Berzasca, pe Sirina, la Văliug, pe Bârzava, la Sasca, pe Bei. Pe total judeţ, au fost aduse 20 mii de exemplare, repartizate relativ uniform în toate aceste zone.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*