Ne place muntele, îl vizităm cât de des putem, ne bucurăm de el în ture mai lungi sau mai scurte și ne întoarcem acasă obosiți, dar cu zâmbetul pe buze. Însă unii iubitori de munte își poartă dragostea pentru altitudine la un alt nivel.

Tot mai mulți montaniarzi pleacă în pelerinaje precum El Camino din Spania sau devin tot mai încântați de ideea de a lua cabanele la rând, însă nu pe cele din România, pe care le cunoscc deja, ci pe cele din afara țării.

Exemple de astfel de rute sunt cu duiumul, de la Tour du Mont Blanc (Franța, Italia și Elveția) până la Alta Via 1 (Italia). Și, cum cineva ne-a rugat să-i oferim niște sfaturi pentru o astfel de drumeție în care va porni, probabil, în luna iunie, am întrebat și noi pe altcineva care a petrecut asproape 10 zile pe Alta Via 1, în urmă cu ceva timp.

Pe scurt:

1.Alege o destinație care să se potrivească nivelului tău de pregătire fizică

Dacă abia faci față unei drumeții de o zi pe un traseu lejer, gândește-te că nu-ți va fi deloc ușor să faci față unei drumeții de 7-8 zile. Din multe motive.

2. Informează-te cu privire la cabane

Unele dintre ele ar putea fi foarte aglomerate în perioada în care vrei sa mergi acolo și ai putea avea nevoie de rezervare.

3. Plănuiește cu migală

Studiază bine hărțile și plănuiește-ți traseul cu ceva timp înainte. Fii foarte atent la distanțele dintre cabane și la locurile de unde te poți aproviziona cu apă și mâncare. Iar dacă știi că poți parcurge o anumită distanță într-o zi, alege, totuși, segmente mai scurte pe traseu, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla.

4. Alege cu atenție echipamentul

Nu te încălța cu orice „gioarse”. Bocancii sau ghetele tale de munte îți vor fi, într-o astfel de drumeție, fie cel mai bun prieten, fie cel mai mare dușman. Alege cu atenție astfel de bocanci de munte și poartă-i de câteva ori prin oraș, înainte de a pleca, efectiv, pe traseu. Nu uita că și ghetele de munte ar putea fi o alegere bună.

5. Ia-ți concediu când vrei să pleci în vacanță, nu pleca în vacanță când ai concediu

Altfel spus, alege cu atenție perioada în care te înhami la o astfel de aventură.

6. Ia cu tine mult cash

Nu te baza pe POS, chiar dacă mergi în țări „civilizate”. Cash-ul e sfânt în anumite situații. Dar ai grijă unde ții bancnotele în moneda locală, ca să nu se ude în caz că te plouă.

7. Nu uita acasă dopurile de urechi

Nu știi niciodată cu cine împarți camera sau palierul.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*