Dimensiunea rucsacului. Cum alegi mărimea potrivită? Cel mai simplu mod de a avea cu tine toate lucrurile de care ai nevoie pe munte este, desigur, purtarea lor într-un rucsac. Și nu orice fel de rucsac, ci unul potrivit activității pe care o desfășori – un rucsac prea mare înseamnă greutate în plus, în timp ce unul prea mic înseamnă că îți va fi foarte greu (dacă nu imposibil) să iei cu tine toate lucrurile de care ai nevoie. Iar dacă alegi materialul nepotrivit, toate lucrurile tale vor fi ude la primele picături!

Cum fiecare tip de activitate sportivă presupune anumite necesități de echipament, la fel și rucsacul va avea dimensiuni și caracteristici diferite. Dacă ești pasionat de sporturi montane diverse, bănuim că ai un dulap întreg de piese de echipament și multe opțiuni atunci când îți pregătești bagajul de munte. Iar dacă ești în căutarea unui alt rucsac, atunci îți recomandăm să îți iei suficient timp pentru documentare, înainte de a lua o decizie finală. Pe piață există foarte multe opțiuni încât lucrurile pot fi confuze uneori.

Cu toate acestea, prima decizie pe care o iei ține de dimensiunea rucsacului, iar aceasta depinde de activitatea pe care o vei desfășura pe munte. Însă nu-ți face griji, deoarece ai aici exemple de rucsacuri de munte de toate categoriile de capacitate și disponibile în câte trei sau patru culori fiecare.

10 litri sau mai puțin – Cele mai multe rucsacuri de maximum 10 litri sunt destinate activităților precum: alergare, ciclism sau drumeții foarte scurte. Datorită designului compact, într-un astfel de rucsac încap doar o bluză subțire, apă, batoane energizante, telefonul și cheile. Principalul lor avantaj este că, fiind foarte mici, sunt și foarte ușoare, chiar și atunci când sunt pline.

10 – 20 de litri – Puțin mai spațioase comparativ cu cele anterioare, aceste rucsacuri sunt destinate acelorași activități, cu principala diferență că, având o capacitate mai mare, te ajută să îți aranjezi mai ușor lucrurile pe care le iei și îți oferă o marjă mai mare de volum a acestora.

20 – 35 de litri – Probabil cele mai căutate rucsacuri pentru pasionații de drumeții cu durata de 1-2 zile, întrucât oferă suficient de mult spațiu pentru schimburi, mâncare și cameră foto, dacă rămâi, peste noapte, la o cabană. Rucsacurile cu acest volum sunt versatile și pot fi folosite și în oraș, unele fiind adaptate chiar cu separator pentru laptop și buzunare speciale pentru lucruri mici, precum cheile.

35 – 50 de litri – Ideale pentru cei care merg în drumeții de 2-3 zile, datorită spațiului generos pentru echipament. Ideale și pentru drumețiile în sezoanele de primăvară și toamnă, dacă ești un montaniard organizat și atent cu modul de împachetare și depozitare al lucrurilor în bagaj.

50 – 70 de litri – Pentru cei care fac săptămână de lucru din statul pe munte, un rucsac generos de peste 50 de litri poate găzdui un sac de dormit, cortul, haine de schimb și suficiente alimente. Este indicat și pentru cei care preferă drumețiile pe timpul iernii, fiind suficient de încăpătoare pentru echipament călduros și destul de voluminos.

70 de litri și mai mult Recomandate pentru cei care petrec foarte mult timp departe de casă sau care practică alpinism de performanță, întrucât sunt mult prea mari și grele pentru a fi fiabile în condiții sportive comune.

Atunci când cumperi un rucsac online, îți recomandăm să ții cont și de materialul din care este confecționat (acordând atenție la proprietăților materialului: grad de impemeabilitaterezistență la frecare), de compartimentare, de prezența sistemului de hidratare, de sistemul de ventilație sau de reglarea chingilor.

Hidratarea este un aspect foarte important în timpul drumetiilor, iar datorită acestui lucru, rucsacurile de AICI sunt prevăzute cu sistem de hidratare de 1-3 litri, iar alegerea unui rucsac cu sistem de hidratare poate fi o alegere inspirată.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*