Există două motive principale pentru care te-ai putea întreba de ce să mergi iarna pe munte: fie ți-e dor de liniște, de aerul curat și de altitudine, dar n-ai avut curaj să pleci pe traseu în sezonul rece, fie nu știi ce pierzi.

Și, ca să găsim un răspuns, am întrebat câțiva prieteni care au mers pe munte cel puțin o dată la două săptămâni, în această iarnă. Să vedem, ce spun montaniarzii care nu se feresc de nămeți pe trasee?

1. Întâlnești mult mai puțini oameni pe traseu

„De ce merg pe munte? Pentru că vreau să scap de oraș și de agitație. Nu mai am chef să văd oameni, vreau liniște, vreau să fiu eu cu iubitul meu și cu natura. Așa că vara merg pe trasee mai dubioase, pe care nu se aventurează oricine, adică mă feresc, spre exemplu, de Bucegi, iar iarna merg aproape oriunde. Și mă feresc, în continuare, de Bucegi. Mi s-a întâmplat să merg pe un traseu o zi întreagă și să nu întâlnesc pe nimeni. Asta da drumeție” (Ioana, 28 de ani)

Citește și: Cum îți dai seama că suferi de degerături, până nu e prea târziu

2. Peisajele se văd altfel

„Vara e mișto pe munte. Iarna e la fel de mișto, dar altfel. Adica iarna vezi mult mai departe și ai, cumva, sezația că ești mai mic, că natura e mai impunătoare. Mie îmi place chestia asta. Dacă vreau să mă simt stăpânul naturii, îmi plantez un pom în grădină și mă agăț toată ziua de el. Dar nu e cazul. Mă rog, cu alte cuvinte, ai o perspectivă mult mai amplă asupra împrejurimilor. Iar noaptea, când luna strălucește puternic, e demențial” (Marius, 38 de ani)

3. Uneori, ți-e mai ușor să explorezi împreujurimile

„Pare dubios, dar când e multă zăpadă, parcă explorezi mai bine zona în care te afli. Evident, după ce te asiguri că nu există risc de avalanșă pe-acolo. Pentru asta, trebuie să te pogori pe pământ, din turnul tău de fildeș de montaniard atotștiutor, și să suni la Salvamont. Ai nevoie de bocanci (iată și câteva exemple de bocanci de munte pentru iarnă, n.r.), rachete de zăpadă și poți trece pe deasupra locurilor pe care vara ai fi fost nevoit să le ocolești” (Tudor, 41 de ani)

Citește și: De ce te accidentezi pe pârtie. Cele mai întâlnite cauze

4. Nu ți se mai strică mâncarea

„Una dintre părțile faine ale drumețiilor pe timp de iarnă e că nu ți se mai împute mâncarea în rucsac. Poți să iei cu tine orice, oricum. Stă în desagă ca în frigider” (Mihaela, 22 de ani)

5. Nu îmbătrânești așteptând vara

„Motivul pentru care merg iarna pe munte e că nu am chef să aștept vara. Nu-mi pot imagina cum e să faci o pauză de câteva luni de zile, doar pentru că… Pentru că ce? Nu înțeleg. Îți iei echipament de iarnă și faci ce-ți place, fie iarnă, fie vară. Mă rog, cu un plus de precauție, pentru că iarna nu-i ca vara, ăhă ăhă” (Mișu, 35 de ani)

Fair enough?

Citește și: Ce-ți iei cu tine de mâncare pe munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*