Cum te pregătești pentru drumeții montane? Pentru montaniarzii cu experiență, sezonul drumețiilor montane nu se încheie niciodată. Pentru începători sau pentru „văratici”, sezonul bate la ușă, așa că te-ai putea întreba cum te pregătești pentru drumeții montane.

Iar dacă ai căutat vreodată răspuns la această întrebare, cu siguranță te-ai lovit de tot felul de mituri fluturate la bere sau prin mediul online.

Iată câteva dintre ele:

  1. Echipamentul scump este suficient ca să fii montaniardul-rachetă

Evident, nu. Echipamentul de bună calitate este foarte important, însă nu te va transforma într-un profesionist. Echipamentul scump îți oferă un plus de confort, care poate face diferența în turele solicitante, însă o persoană nepregătită va rămâne astfel pe munte, indiferent de jacheta pe care o poartă sau de rucsacul din spinare.

2. Nu contează echipamentul. Muntele este pentru toată lumea!

Și acesta este doar un mit. Însă, spre deosebire de mitul 1, acesta este un mit mult mai păgubos. De multe ori am auzit persoane indignate care spuneau că „pe vremea lor” nu se mai încălța nimeni cu „goretex” și muntele îi primea pe toți cu brațele deschise. În aceeași logică, n-are sens nici măcar să folosim frontala, iar corturile de 3 kg sunt un moft, în condițiile în care cele de acum 50 de ani cântăreau cel puțin 10 kg. Cum vine asta: unele progrese ale tehnologiei ne plac, în timp ce pe altele le aruncăm la gunoi?

Spre exemplu, astfel de bocanci de munte sunt foarte importanți în timpul unei drumeții. Lasă pielea să respire, oferă protecție păntru glezne, un plus de stabilitate și, foarte important, aderența de care ai nevoie pentru a nu aluneca în cine știe ce râpă sau prăpastie. Astfel, unele piese de echipament sunt cu adevărat importante.

Citește și: Te dor picioarele când mergi pe munte? Cum eviți durerile și cum le combați

3. Nu te poți antrena decât pe munte

Ei, na! Dacă alpiniștii s-ar fi antrenat pentru optmiari doar pe optmiari, alpiniștii de mare altitudine nici n-ar mai exista. Pentru turele lungi pe munte ai nevoie, într-adevăr, de antrenamente pe munte, de multe ore de hiking și de mișcare în condiții asemănătoare cu cele de pe traseu. Însă poți apela și la sala de fitness, poți alerga prin parc și poți pedala în afara orașului. Toate aceste activități îți vor oferi un plus de anduranță în timpul drumețiilor istovitoare.

4. Te poți antrena pentru munte în sala de forță

Într-adevăr, sala de forță te poate ajuta să te antrenezi pentru drumeții montane, însă depinde de exercițiile pe care le faci acolo. În plus, nu transforma sala de forță într-un scop în sine. Degeaba ai 40 „în brand” dacă gâfâi ca o locomotivă veche după 3 kilometri de urcuș lejer. De fapt, lucrurile stau invers decât te-ai putea aștepta: de cele mai multe ori, masa musculară construită la sală este un impediment în activitățile de anduranță.

Citește și: Cele trei pericole în timpul alergărilor montane. Care sunt și cum le eviți

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*