Cum să îți cureți sacul de dormit. Fiecare sac de dormit, indiferent de sezon sau tip de umplutură, trebuie curățat. Secrețiile corporale care se acumulează de-a lungul timpului, praful și murdăria scad eficacitatea izolației sacului tău de dormit și sporesc mirosurile și microbii din țesături, care afectează nu numai sănătatea noastră, ci și materialele sacului.

Spălarea la mașina de spălat

Pentru astfel de saci de dormit din puf, ar trebui să folosești un săpun delicat sau o formulă specială, pe când pentru sacii sintetici poți folosi detergenți sau agenți de curățare speciali pentru sintetice. Înainte de a pune sacul în mașina de spălat (de preferat, doar într-o mașinbă de spălat cu încărcare frontală), freacă puțin zona de la cap și pe cea de la picioare. Iar sacul îl pui într-o husă de pătură înainte de a-l băga în mașină, pentru a-l putea scoate ușor din mașină, fără îl întinzi.

Spală sacul de dormit cu apă călduță și clătește-l cu apă rece, asigurându-te că nu a rămas detergent în țesătură (reclătește de 2-3 ori dacă este necesar). Detergentul rămas în țesătură duce la încâlcirea fibrei.

Spălatul de mână

Pune sacul de dormit în cadă, în apă caldă, cu un detergent delicat pentru sintetice sau un produs special de curățare pentru sacul cu umplutură din puf. Udă bine sacul de dormit și apoi freacă zona de la cap și pe cea de la picioare. Nu te aștepta însă să îndepărtezi fiecare pată și niciodată nu utiliza agenți de curățare speciali pentru pete. Când consideri că l-ai spălat suficient, scurge apa din cadă și presează ușor sacul astfel încât să scoți apa din el. Nu ridica sacul și nu îl stoarce. Clătește bine și asigură-te că ai scos detergentul din țesătură. Pentru acest lucru ar trebui să umpli cada de 3-4 ori cu apă receși să presezi ușor sacul, pentru a elimina detergentul.

Citește și: 

Uscarea

Odată ce ai finalizat clătirea finală, presează ușor sacul de mai multe ori, pentru a scoate cât mai multă apă din el. Nu îl stoarce, pentru că riști să distrugi umplutura. Atunci când îl scoți din cadă/mașină, fă-o cu un suport (într-o husă de pătură/între două prospoape mari), pentru a nu întinde țesătura, mai ales că sacul de dormit va fi îmbibat din plin cu apă.

Nu este recomandat să usuci sacul într-un uscător, ci, mai degrabă, să îl lași la temperatura camerei, într-un loc aerisit și umbrit, să se usuce lent. Iar atunci când îl întorci, atenție cum îl ridici – folosește întotdeauna suport pentru a nu îl rupe.

Greșeli de evitat

  • Nu utiliza o mașină de spălat de capacitate mare.
  • Nu utiliza săpun sau detergent puternic/agenți de curățare care nu sunt potriviți țesăturii.
  • Nu folosi uscătorul.
  • Nu încerca să ridici sacul de un capăt atunci când este umed. Îl poți rupe sau îi poți distruge țesătura.
  • Nu îl usca la soare. UV distruge nailonul.
  • Nu curăța niciodată chimic sacul de dormit – va deteriora iremediabil umplutura.

Poți extinde durata de viață a sacului tău de dormit cu următoarele sfaturi:

  • Fii blând cu sacul de dormit atunci când îl scoți de la husă și nu îl scutura puternic.
  • Când în pui în husă, ai grijă să nu îl impachetezi de fiecare dată la fel – poți deforma umplutura.
  • Atunci când nu îl ai în rucsac, păstrează sacul necomprimat într-un sac de depozitare mare, respirabil, sau într-o husă de pernă de dimensiuni mari
  • Nu pune niciodată sacul direct pe murdărie.
  • Aerisește sacul de dormit după fiecare utilizare și nu îl lăsa comprimat pentru perioade lungi de timp.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*