Dacă nu știi cum împachetezi lucrurile în rucsac în mod eficient, vei fi, în cel mai rău caz, periculos de nepregătit pentru drumeție, iar, în cel mai bun caz, un drumeț cu dureri de spate și mai obosit decât ar fi cazul.

Prin urmare, publicația Outside a întrebat câțiva experți în industria outdoor, dar și câțiva sportivi care și-au făcut de sute de ori bagajele în cariera lor de aveturieri, ce sfaturi ne pot oferi. La cele cinci sfaturi oferite de ei, am adăugat și noi unul.

1. Alege rucsacul potrivit. Pentru că, într-adevăr, mărimea contează. Un rucsac care se poate mări până la 50 de litri și se poate restrânge, la nevoie, până la 30 de litri este un rucsac pe care-l poți lua atât pe Mont Blanc, cât și pe Jepii Mici, cu traseu de platou. În plus, încearcă să cumperi un rucsac care să nu cântărească mai mult de 1,5 kg.

Dacă știi că vei pleca în drumeție pentru câteva zile, vei avea nevoie de unul dintre aceste rucsacuri de munte, de 50-70 l, fabricate din materiale rezistente și care vin la pachet cu o compartimentare inteligentă, dar și cu un compartiment de hidratare.

Dacă pleci într-o expediție de weekend, primăvara, vara sau toamna, și nu dorești să cari foarte multe lucruri cu tine, un rucsac de cel mult 50 de litri este suficient, iar pentru drumețiile de-o zi, poți alege și un rucsac mai mic de 30 de litri, pentru a nu căra în spate o greutate inutil de mare.

2. Împachetează lucrurile în conformitate cu trasuel pe care îl vei urma. Zahan Billimoria, de la Exum Mountain Guides, spune că petrece 45 de minute împachetând cu atenție lucrurile în rucsac. El vrea întotdeauna sî fie sigur că va căra cu el doar lucrurile de care are nevoie cu adevărat. Nu ia cu el prea multă apă, dacă știe că există surse de hidratare de-a lungul traseului. Dacă renunță la lucrurile inutile, va avea mai mult spațiu și energie pentru a căra „bagajul” util, cum ar fi hrana. „Nu renunț la calorii. Car cu mine o tonă de mâncare. Pentru mine, anxietatea cu care mă întreb dacă am destulă mâncare îmi poate strica întreaga zi”, spune Billimoria.

3. Fă o listă. Voi, cei care sunteți foarte organizați, ați putea strâmba din nas la acest sfat, însă pentru schioarea Angel Collinson, întocmirea unei liste este esențială. O listă cu lucrurile de care are nevoie o ajută să nu uite acasă vreun lucru esențial.

4. Obiectele pentru situații de urgență stau separat de celelalte. Schiorul Brody Leven se află mereu pe drumuri. Într-o zi schiază în munții Wasatch din SUA, iar a doua zi este în avion, în drum spre Norvegia, pentru un tur cu bicicleta. La fel ca Billimoria, leven ia cu el doar lucrurile de care are nevoie cu adevărat,, iar trusa de prim ajutor se află mereu pe lista sa. „Pun toate obiectele de prim ajutor într-o geantă deun litru și o iau mereu cu mine, indiferent de sportul pe care îl practic”, spune, Leven. După fiecare aventură, Leven își reface proviziile de prim-ajutor.

5. Echilibrează rucsacul. Sam Theule nu este un sportiv profesionist, însă a parcurs toate cele trei mari trasee de hiking ale Americii: Appalachian Trail, Pacific Crest Trail și Continental Divide Trail (în total, aproape 12.800 de km). Asta înseamnă, totuși, că știe ce vorbește. Echilibrarea greutății în rucsac este esențială pentru Theule, pentru că ajută la menținerea unei poziții corecte a rucsacului și evită frecarea acestuia de piele. Pentru a-și echilibra rucsacul, Theule pune mâncarea la fundul acestuia, apoi încearcă să dispună în mod echilibrat greutatea pe părțile laterale. Un mic truc: pune câte o sticlă cu apă în fiecare buzunar lateral și bea alternativ din amândouă.

6. Întotdeauna, dar întotdeauna! ia cu tine o lanternă frontală. Richard Bothwell este directorul executiv al American Institute for Avalanche Research and Education (AIARE) și a lucrat ca ghid timp de peste două decenii. Sfatul său este simplu: „Nu ai auzit niciodată o poveste despre oameni care au plecat într-o drumeție de o zi, aveau cu ei lanterne frontale, au întârziat pe traseu și au folosit lanternele pentru a se deplasa în siguranță. O astfel de poveste este plictisitoare”, spune Bothwell. Auzi, în schimb, povești despre oameni care se rătăcesc pe întuneric și sunt nevoiți să cheme salvatorii pentru a-i scoate la luminp. Așa că întotdeauna, dar întotdeauna! ia cu tine o lanternă frontală.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*