O pereche de bocanci potrivită poate deveni cel mai bun prieten al unui montaniard. Dacă ne vin ”ca turnați”, atunci ne simțim în siguranță și determinați să batem toate potecile. Cu toate acestea, uneori, apar bătături care ne transformă drumețiile în aventuri dureroase.

Cea mai bună strategie de a ne feri de bătături este să ne alegem cu grijă bocancii. Să fie numărul potrivit, calapodul să ni se potrivească, să nu ne strângă la degete și să permită piciorului să respire. Apoi, putem să folosim câteva trucuri care să ne ajute să preîntâmpinăm situațiile incomode:

Picioare mereu uscate

De multe ori facem bășici pentru că picioarele transpiră, iar pielea umedă (care duce și la umezirea șosetelor) se freacă de interiorul bocancului. Ca să nu ne transpire picioarele, putem folosi un antiperspirant. Dacă nu aveți încredere în produsele din magazine, puteți să vă faceți un spray acasă, amestecând 30 mililitri de apă fiartă şi răcită cu bicarbonat de sodiu şi câte 1-2 picături de ulei esenţial de salvie, rozmarin şi mentă.

Picioare mereu hidratate

Deși sună a reclamă pentru femei, e foarte important ca picioarele să fie hidratate, mai ales în zonele predispuse la bătături.

Purtați bocancii acasă, cu șosete încălzite

”Inagurarea” unei perechi de bocanci se face în casă, nu pe traseu. Astfel, vă obișnuiți cu noii parteneri de drumeție și aflați și ce anume ar putea să vă provoace neplăcere pe munte. Recomandat e să purtați bocancii cu o pereche de șosete mai groase, încălzite înainte cu fierul de călcat. Căldura va încălzi pielea pantofului și o va face să se ”adapteze” piciorului.

Deodorant stick sau vaselină

Dacă știți că cei mai mulți bocanci vă rod într-un anumit loc, de exemplu, deasupra călcâiului, aplicați puțină vaselină (petroleum jelly, cea pentru piele) sau deodorant stick pe zona aceea. Astfel, se creează un fel de barieră care va proteja pielea mai bine.

Țineți plasturi la îndemână

Deși i-ați purtat prin casă și sunteți convinși că totul va fi ok în viitoarea drumeție, ar fi bine să vă puneți un plasture în zona în care credeți că ar fi predispusă bătăturilor. Astfel, nu veți avea dureri mari și nu vei mai face bătături la fel de dureroase. Dacă totuși riscați, în momentul în care simțiți că bocancii încep să vă roadă, opriți-vă și bandajați zona.

 

Citește și: Bocanci de munte vs. Louboutin, un fel de Mortal Kombat la înălțime

Citește și: Câte calorii arzi în timpul drumețiilor montane și al sesiunilor de escaladă

Citește și: Sfaturi de igienă pe munte – a noastră și a mediului înconjurător

Comments

comments

One Response

  1. Mari

    Nu-i lua pe munte încă şi nu te aventura la ture lungi în ei imediat ce i-ai scos din cutie. Probează-i prin casă cu şosetele cu care i-ai purta în mod normal. Strânge bine şireturile şi fă câteva ture. Acum este momentul în care îţi dai seama dacă perechea nouă de bocanci îţi este bună sau trebuie returnată. Este normal să simţi bocancul mai strâns sau rigid, dar nu ar trebui să te bată sau să îţi provoace dureri.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*