Articol scris de Răzvan Băhnărel, pe care îl găsiți și la Powder RoomFie că ai schiuri sau placă, atelierul are râuri de ceară numai bună pentru echipamentul tău.

Până acum am vorbit despre experiența pe schiuri, diversele forme ale schiurilor si stilurile existente.

Acum vom vorbi despre cum să ne alegem schiurile în funcție de gen, lățimea taliei, tipul de rocker, profilul cozilor si flexul.

Genul

Schiurile pentru bărbați sunt făcute pentru a sastisface orice grad de performanță al schiorului, venind în toate formele posibile. Schiurile pentru bărbați sunt făcute ca fiind unisex, deși femeilor le recomandăm sa se dea pe schiuri făcute special pentru ele.

Schiurile pentru femei sunt DOAR PENTRU FEMEI. Motivul pentru care spunem asta este faptul că acestea sunt făcute după greutatea, forma anatomica și poziția unei femei. Acestea sunt mai usoare, mai moi sau mai scurte, fiind mai ușor de manevrat datorită efortului redus pentru a flexa un schi. Legaturile pentru femei sunt de obicei montate puțin mai în față decât cele de bărbați, pentru a se potrivi cu centrul de greutate mai jos al femeilor. Acesta este un subiect foarte amplu si va fi tratat într-un articol dedicat.

Schiurile pentru copii sunt moi și maleabile, pentru a-i ajuta pe cei mici să crească, să se dezvolte și să iubească în continuare sportul. Majoritatea schiurilor pentru copii sunt perfecte pentru orice nivel, excepție făcând cele mai agresive și mai late pentru cei avansați sau cei orientați spre freestyle. Schiurile pentru copii nu au nevoie să fie regăurite pentru orice legătură noua, ci doar resetate, deoarece a fost luat în considerare faptul că micii schiori sunt în continuă creștere. Nu există nici o diferență între schiurile de băieți și cele de fete.

Lățimea taliei

Foto: skis.com

Lățimea taliei corelează în mod direct cu tipul de zăpadă pe care te dai. Schiurile cu talii mai înguste sunt mai rapide la cantat, pentru carving și manevrabilitate mai mare pentru schiorul începător.

Cu cât schiul este mai lat sub picior, cu atât el va pluti mai ușor în powder și va oferi stabilitate mai mare pe zăpadă inegală. Cu cât petreci mai mult timp în afara pârtiei, cu atât schiurile vor deveni mai late.

Schiurile cu o talie sub 85 mm sunt minunate pentru cei ce vor să își petreacă timpul pe pârtii. Această lățime este folosită de la începători, până la cei avansați. Schiurile de carving de mare performață variază între 80 si 85 mm. Pentru începători se recomandă o lățime care să îi ajute să învețe și să facă schiurile nu foarte grele, pentru a avea un control deplin în timp ce învață.

Schiurile între 85-95 mm sunt folosite în general pe pârtie, dar au calitatea de a fi versatile și cand ieși în afara acesteia sau când ai parte de un powder day.

Schiurile de 96-110 mm sunt standardul tipic pentru all-mountain sau pentru cei ce caută versatilitate. Radiusul mediu spre lung se comportă foarte bine pe pârtie și pot pluti cu ușurință și în cel mai adânc powder.

Schiurile de 111+ mm sunt cele pentru terenuri neatinse de ratrack, lățimea exagerată va asigura un maximum de plutire în powder și optimum de stabilitate pe teren mai accidentat. Nu sunt cele mai agile schiuri, deci nu sunt pentru mișcări rapide pe pârtie.

Profilul cozii

Forma cozii are un mare impact asupra modului în care racționează schiul. Concret, acesta influențează modul în care schiul iese din curbă.

Forma Twin Tip presupun botul și coada ridicate. Un Twin Tip îți permite să aterizezi cu spatele și te va ajuta să ieși foarte repede dintr-o curbă, mai ales pe un teren denivelat și cu movile.

Formele evazate sunt de obicei ușor ridicate în sus și îngustate. Aceasta este cea mai comună și mai versatilă formă, care prinde foarte bine atunci când intri într-un carv puternic, și va elibera schiul cu puțin efort.

Cozile drepte sunt cele mai comune în carvingul agresiv și la schiurile de cursă. Acestea prind foarte bine până hotărăști că e timpul să ieși din curbă. Folosirea lor necesită niște efort în plus. Schiurile cu cozile drepte sunt cele mai indicate pentru performanțe ridicate la viteze mari.

Foto: skis.com

Radiusul schiului este măsurat în metri și se referă la mărimea arcului de cerc pe care acesta îl va face atunci când este ținut doar pe cant. Schiurile cu un radius mai mic au un număr mai mic și vor face curbe mai mici, iar cele cu numar mare vor face curbe mai lungi. Cu cât este mai mare diferența de la vârf la coadă comparată cu grosimea taliei schiului, cu atât va avea radiusul mai strâns. Este mult mai ușor să faci curbe largi cu un radius mic decât să iei curbe strânse cu un radius mare.

Radiusul mai mic de 12 metri se va gasi la schiurile pentru mișcări foarte scurte.

Un radius între 13 și 21 de metri este considerat potrivit pentru schiurile medii și oferă cea mai mare versatilitate.

Schiurile cu un radius de peste 22 m sunt pentru curbe foarte largi.

Foto: skis.com

Flexul

Când vorbim de flex , ne referim la cât de dur este schiul. Acesta poate varia de la moale ca un tăiețel ud, până la tare ca scândura din gardul bunicului.

Flexul schiului este ales în funcție de greutatea ta, agresivitatea cu care te dai și condițiile în care schiezi. Dacă ești mai agresiv sau mai greu, va trebui să cauți schiuri mai tari, deoarece pui presiune mai mare pe ele. Dacă schiul este prea moale, ai putea observa o neregularitate în modul în care acestea răspund.

Schiurile foarte moi sunt pentru marii începători sau pentru copii. Sunt maleabile, poți greși cu ele și te ajută să înveți mult mai ușor.

Schiurile moi merg cel mai bine pentru începători sau cei ce tind spre intermediari și vor un schi care să fie ușor de controlat la viteze mici și medii, unde ai nevoie de mai puțină energie și tehnică pentru a obține răspunsul dorit.

Schiurile cu un flex mediu sunt cele mai indicate pentru cei ce se dau la diverse viteze, oferă stabilitate la viteză mare și control la viteze scăzute. Majoritatea schiurilor de powder au un flex mediu. Schiurile de powder foarte rigide se vor afunda în zăpadă în loc să plutească deasupra.

Schiurile rigide răspund foarte bine la viteză mare, în momentele în care e nevoie și de tehnică.

Schiurile foarte rigide sunt pentru cei mai grei dintre schiori sau pentru cei foarte agresivi.

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea, în funcție de înălțime, greutate și nivel

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (II). Forma schiului și tipuri de schiuri

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*