A început numărătoarea inversă până când pârtiile își vor deschide porțile, iar tu ai nevoie de schiurile potrivite nivelului la care te afli și stilului pe care îl practici.

Așa că ne-am hotărât să vorbim, puțin, despre lățimea schiurilor și despre importanța radiusului și a profilului.

Lățimea

Lățimea reprezintă dimensiunea de la mijlocul schiului. Un mijloc îngust este potrivit pentru virajele scurte și rapide, în timp ce un mijloc mai lat oferă flotabilitate în powder.

Radius

Radiusul este forma schiului, determinată de coadă, mijloc și vârf și se traduce prin raza de rotație a schiului, este calculat în metri și ne arată care este raza în care schiul poate face virajul de 360 de grade. Pentru ambele tipuri de radius eixistă avantaje și dezavantaje. Un schi cu radius scurt va fi mai rapid în viraje, în timp ce uns chi cu un radius lung va lua virajele mai greu, dar va fi mai stabil la viteză mare. Însă tehnologia își spune cuvântul, iar marile branduri au lansat o multitudine de modele de schiuri care combină radiusul scurt cu cel lung.

Radius Întoarcere la 360 de grade Tipul de schi
Mai mic sau egal cu 16 m Scurt Carving
17-22 m Mediu All-mountain, park&pipe
Mai mare sau egal cu 22 m lung Powder, big mountain

18

Profilul

Profilul reprezintă forma (îndoită sau nu) a schiului, de la vârf către coadă. Există trei tipuri de forme: camber, rocker (reverse camber) și flat.

Camber

Schiul este bombat în partea de mijloc, iar contactul cu zăpada se face cu precădere la vârf și la coadă. Atunci când schiorul aplică o presiune mai mare pe schiuri, contactul cu zăpada se face pe toata suprafața schiului. Cei care preferă viteza aleg, de obicei, astfel de schiuri.

Rocker (reverse camber)

Acest tip de schiuri oferă o manevrabilitate mult mai mare la viteză redusă și este recomandat începătorilor, deoarece canturile nu prind foarte bine zăpada, iar ei pot să învețe mai ușor mișcările de bază.

Rocker-camber

Dinc e în ce mai multe schiuri de tip ”all mountain” sau ”big mountain” sunt create cu această formă, care oferă manevrabilitate în powder, datorită formei rocker dinspre vârf) și oferă performanțe foarte bune pe zăpada bătătorită, datorită formei camber din zona clăparilor.

Rocker-camber-rocker

Datorită formei rocker din partea din față și a cozii, acest tip de schi are o mare manevrabilitate în powder, în timp ce forma camber din partea de mijloc ajuta canturile să prindă zăpada și oferă stabilitate. Este recomandat și începătorilor.

Rocker-flat-rocker

Performanțele unor astfel de schiuri sunt destul de apropiate de cele de tip full rocker. Diefernța este făcută de canturile care reușesc să prindă mai bine zăpada bătătorită decât cele ale schiurilor rocker.

Foto: theskimonster.com

Fiecare brand oferă diferite tipuri de forme, combinate cu o varietate de lățimi și radiusuri pentru performanțe cât mai bune și cu aplicabilitate pentru fiecare stil de a schia.

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea schiului, în funcție de înălțime și nivel

 

   Citește și: FOTO. De ce nu ai nevoie, neapărat, de zăpadă pentru a schia

 

   Citește și: Istoria Salomon: de la lame pentru ferăstraie la echipamente sportive

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*