Săptămâna trecută v-am întrebat ce îi dau de gol pe ghiolbanii, mârlanii și țoapele din stațiunile de schi, după ce articolul Cum să recunoști nesimțiții atunci când mergi la schi a provocat atât reacții pozitive, care susțineau cele spuse de noi, cât și negative din partea cititorilor, care se declarau jigniți de cele scrise.

Am dat nesimțiții în ”urmărire generală” și am adunat răspunsurile voastre. Unii cred că, într-adevăr, pârtiile sunt populate de oameni care nu se potrivesc cu peisajul montan, fie vestimentar, fie atitudinal. Alții consideră, însă, că oricine are dreptul să meargă în stațiunile montane după cum îi dorește sufletul și că vestimentația ar trebui să fie opțională, pentru că nu toată lumea are bani de echipament de schi.

Iată câteva dintre părerile cititorilor eMunte.ro:

Alex C.: ”Dacă afară sunt -10 grade și vezi pe cineva îmbrăcat ca la Fashion Week, ai găsit un ghiolban.”

Sarah L.: ”Ești nesimțit dacă «pieton» fiind urci cu telecabina în vârf, te zgârcești să mai plătești cartela și la retur și decizi să cobori pe jos, evident că prin mijlocul pârtiei, eventual și cu un copil care zburdă liber. De fapt, ești chiar inconștient dacă te decizi să cobori o pantă abruptă, lungă, poate chiar de km întregi, echipat necorespunzător, eventual apelând la pungă când obosești, în timp ce schiori și plăcari încearcă să te evite.”

Teddy T.: ”Păi să vedem: pantofii eleganți, geci de primăvară , ochelari de soare ca în Vama Veche , lipsa schiuriilor și, evident, iPhone-ul ambalat în sclipici.”

Angela S.: ”Când te văd că ești singură pe pârtie, se cred la agațat. Și nu prea mai poți să scapi de ei și textele lor proaste.”

Karla R. S.: ”Trecând de partea cu îmbracamintea (într-adevăr nu toți au bani, însă cu blugii tot nu sunt de acord; există întotdeauna varianta second hand unde găsești mereu măcar o pereche de pantaloni și o geacă de fâș… Poate nu arată atât de bine pe cât ai vrea, dar e spre binele propriu să te îmbraci cât de cât adecvat ). Am văzut și oameni super echipați care erau ghiolbani… Ești ghiolban atunci când: te dai cu sania sau cu punga pe MIJLOCUL pârtiei de ski, încurcându-i pe alții și expunându-te la riscuri inutile; te dai pe pârtii de o dificultate mult prea mare pentru nivelul la care știi să skiezi/să te dai cu placa, doar pentru a fi șmecher; îți înveți copilul să skieze pe o pârtie prea grea, punându-ți și copilul, și pe alții în pericol; nu știi ce înseamnă aia coadă, și îi tratezi pe cei care stau civilizat la coadă ca pe niște proști; lovești pe cineva pe pârtie, este clar vina ta, dar tot tu ești cel/cea care sare cu gura; treci nepăsător pe lângă cineva căzut/rănit pe pârtie (de multe ori totul e în regulă, dar e omenesc să te interesezi de ceilalți, cineva chiar ar putea avea probleme); te oprești pe marginea pârtiei, iar când pleci nu te asiguri și tai calea cuiva; te oprești să admiri peisajul în mijlocul pârtiei… Aspectele legate de gunoi și respect față de natură nu le mai enumar pentru că le-au menționat deja alții. Important e că, din păcate, mulți nu știu ce este aia bun simț și respect față de alții… Sper sincer ca în viitorul apropiat lucrurile să se schimbe în privința asta.”

Bogdan P.: ”Eu cred că se exagerează puțin, bunul simț nu constă în îmbrăcămintea pe care o porți, degeaba ești echipat de schi, ști să schiezi și arăți lipsă de respect față de ceilalți.”

Bogdan D.: ”Ești ghiolban dacă te dai cu schiurile în blugi (blugi care, după ce vor îngheța, se vor transforma într-o bucată de lemn), dacă îți impresionezi parașuta «echipată» toată în animal-print cu atv-ul pe mijlocul pârtiei, dacă după ce ai băut un pahar de vin fiert îți arunci gunoaiele prin zăpadă (gunoi la gunoi trage), dacă stai la coadă la teleschi și așteptarea te face să începi să strigi că «»îți bagi și îți scoți» diverse organe, chiar dacă în jurul tău sunt copii mici, dacă stai toată ziua pe marginea pârtiei, fumezi ca turcul și la finalul zilei lași un maldăr de chiștoace (bineînțeles, aruncate în zăpadă) și topul este completat de papagalii care vin la munte în ciocate și geci de piele. (…) Nu au bani (20 lei) pentru o pereche de pantaloni de ski de la second hand, dar au bani de spart pe pârtie? Să fim seriosi…”

Bogdan M.: ”Ești ghiolban dacă te dai cu schiurile și porți blugi? Serios???? Dar dacă omul ăla nu este atât de bogat ca tine și dorește să simtă această plăcere? Nu mai judecați aiurea și nu mai generalizați!!!! Este josnic. Dacă tu ai bani de costum de la Decathlon sau Burton, nu te face mai domn sau mai cult ;))”

Sebastian M.: ”Nu am nimic împotrivă cu prezența lor, atâta timp cât au la ei bunul simț și respectul față de natură. (…) să nu fim răi. Dacă îți duce gunoiul la tomberon și își ascultă manelele la căști (fără a mă deranja), are respectul meu. Nu mă interesează cu ce se îmbracă.”

Angelo O.: ”Asta-i o problemă care privește strict Valea Prahovei, în celelalte stațiuni, jandarmii și administratorii pârtiilor își fac datoria, nu intră pe pârtie oricine. În parcare am mai văzut. Pe o pârtie de schi se intră doar cu schiuri sau snowboard.”

Bogdan D.: ”Ghiolban cu bun simț și respect față de natură e identic cu Harap-Alb, Zâna Zânelor și alte personaje imaginare, hainele care nu au nici o legătură cu peisajul și locația, poziționarea lor pe pârtii, nesimțirea.”

Cosmin B.: ”Fraților, nu vă mai bateți capul, ne ducem acolo unde selecția naturală își face treaba, unde ei nu pot ajunge și dacă încearcă ajung la știri, mare scofală…”

Amalia M.: ”La munte nu mergem îmbrăcați sau încălțați oricum sau cum vrem. Nimeni nu are dreptul să își bată joc de munte! NIMENI !!!”

Oana I.: ”E ușor! Sunt îmbrăcați în blugi, au în picioare adidași sau pantofi! Au geci scurte care nu le acoperă spatele și nici prea groase nu sunt!”

Vale N.: ”Oricine are dreptul să meargă la munte și să fie îmbrăcat cum își dorește. Toleranță, dragii mei, toleranță…”

Notă: Nu răspundem pentru declarațiile cititorilor, le-am preluat exact așa cum au fost scrise pe pagina de Facebook a site-ului nostru!

 Citește și: SCRISOARE către GHIOLBANI. Stați acasă! Muntele nu are nevoie de voi

 

 Citește și: Sindromul IPOCRIZIEI, sau cum să te consideri ecologist, fără să fii

 

 Citește și: TOP 5. Aplicații mobile pentru cei care merg la schi în România

Comments

comments

One Response

  1. Vlad R

    Nu mi se pare corect sa judeci oamenii dupa imbracaminte, daca eu ma simt cel mai bine in blugi(sau poate niste pantaloni de tracking de vara, sau chiar si pantaloni scurti) si nu mi-e frig care e problema voastra? sincer cel putin daca e soare afara chiar si daca in termometre sunt -10 grade prefer sa stau in tricou decat sa transpir in nu stiu ce geaca de ski. Legat de imbracaminte tot ce spuneti ar trebui sa fie doar sub forma de sfat(ar fi bine sa te imbraci cu…) si nu „daca esti in blugi esti ghiolban”. Cu restul afirmatiilor sunt de acord, oricum ghiolbanii, marlanii si toapele sunt usor de recunoscut oriunde(oras,parc,plaja,restaurant,bar,cabane,carari de munte,partii, etc.) dupa comportament.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*