De câteva zile, aerul are parfum de martie, de primăvară. Cum gradele s-au mai înmulțit în termometru și ziua s-a lungit vizibil, ne vine să ieșim mai des la aer, fie pentru o plimbare în parc, pentru jogging, dar mai ales pentru o turele de MTB cu bicicleta.

Pentru mulți dintre noi, primăvara este momentul acela când scoatem bicicleta de sub husă, din garaj, de pe balcon sau de unde am mai depozitat-o în sezonul rece. O bucurie s-o pregătim minuțios pentru plimbările și turele din zilele însorite, de la șters de praf, umflat roți, verificat frâne până la cumpărat astfel de accesorii pentru biciclete.

Nu ar strica o mică revizie de service înainte de a ieși cu ea pe traseele de MTB, dar dacă nu mai aveți răbdare, iată un mic ghid cu ce să verificăm și cum să ne pregătim bicicleta pentru primăvară:

Verificăm anvelopele. De cele mai multe ori, este nevoie să umflăm roțile după o perioadă mai lungă de repaus. Dacă anvelopele pierd presiune după ce le umflăm cu pompa, este posibil să trebuiască să schimbăm camera. Este recomandat să verificăm totodată și nivelul de uzură al crampoanelor.

Verificăm ghidonul. Nu ne dorim să ne trezim în plină plimbare cu un joc de ghidon sau probleme de direcție, de aceea este bine să verificăm de acasă că totul este la locul lui și se comportă normal.

Verificăm frânele și plăcuțele de frână. Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să fim atenți sunt frânele. Fără doar și poate, nu vrem să avem surprize în plină stradă că nu ne mai țin frânele sau că ni se blochează maneta, așa că ne vom asigura de acasă că putem frâna prompt la nevoie.

  • Atenție la plăcuțele de frână! Dacă acestea mai au 1 mm sau mai puțin din profil, este necesară schimbarea lor.
  • Atenție la manetă! Dacă aceasta revine greu în poziție, cel mai probabil este necesară lubrefierea cablului de frână.
  • Atenție la cablul de frână! Dacă acesta are îndoituri, cel mai probabil, trebuie schimbat.

Verificăm dacă schimbătoarele de pinioane și de foi funcționează corect.

Lubrifiem lanțul bicicletei. Este recomandată o astfel de acțiune după depozitarea îndelungată a bicicletei.

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că ați echipat bicicleta cu lumini și astfel de leduri roți bicicletă! În caz că vă prinde seara „pe coclauri”, trebuie să vedeți pe unde mergeți și, mai ales, să fiți văzuți.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*