Drumețiile montane sunt o activitate intensă. Ai aflat asta pe pielea ta, încă de prima dată în care ai mers pe munte pentru un traseu mai serios. Chiar și cei mai experimentați drumeți se antrenează atât în timpul verii, cât și în „extrasezon” pentru a se menține în formă și pentru a-și crește sau ași păstra rezistența pentru turele lungi.

Am spus „extrasezon”, însă foarte mulți drumeți merg pe munte și iarna, iar pentru ei „sezonul” nu se încheie niciodată.

Dacă te numeri printre cei care vor să-și crească rezistența pentru drumeții montane, cei de la active.com au câteva sfaturi pentru tine:

Dezvoltă forța și rezistența întregului corp

În timpul unei drumeții montane nu îți soliciți doar picioarele, ci și multe alte grupe musculare situate „de la brâu în sus”. Dacă vrei să fii un drumeț mai performant, urmează două tipuri de antrenament:

  1. Cele de forță

Exerciții simple de dezvoltare a masei musculare și a forței mușchilor sunt foarte necesare pentru a face față unei drumeții cu o mare greutate în spinare. Nu trebuie să devii culturist, însă îți recomandăm să lucrezi măcar o dată pe săptămână principalele grupe musculare. Nu este nevoie să mergi la sală. Pentru astfel de antrenamente sunt suficiente astfel de aparate de fitness multifuncționale, pe care le amplasezi acasă, într-un spațiu pe care, de obicei, nu îl folosești. Economisești timp și-ți poți amortiza investiția în mai puțin de un an.

2. Antrenamente cardio

Fă exerciții cardio. Aleargă, pedalează, fă orice astfel de activitate care te obosește și-ți face inima să bată cu putere. În acest fel, îți obișnuiești mușchii inimii cu antrenamentele intense și cu oboseala pe care o vei simți pe munte în timpul turelor dificile. Dacă nu ai o bicicletă sau îți este teamă să mergi cu ea la serviciu prin oraș, îți recomandăm astfel de biciclete fitness, pe care poți amplasa oriunde și care te vor ajuta să-ți construiești musculatura picioarelor în timp ce te uiți la serialul preferat sau în timp ce asculți muzică. În plus, poate fi folosită și de ceilalți membri ai familiei.

Mergi în drumeții

Evident, una dintre cele mai bune strategii de antrenament pentru drumeții este practicarea drumețiilor montane. Logic, nu? Însă eternele ture scurte pe coclauri, de 2-3 ore, nu te vor antrena suficient de bine pentru o tură lungă, de 12 ore pe zi, timp de trei zile.

„Nu există o formulă magică pentru a intra în formă. Ai nevoie de un plan pe care să-l urmezi zilnic pentru a intra în formă”, spune Patrick McCrann, fondator al Performance Training Systems.

El recomandă, astfel:

  1. Turele scurte, dât mai des cu putință. El vorbește despre 3-4 ture scurte pe săptămână, dar ce te faci dacă locuiești în București?
  2. Turele lungi, de weekend. Scopul lor este creșterea rezistenței pentru distanțe mari.

Rămâi activ în extrasezon

Iarna este anotimpul perfect pentru a-ți diversifica antrenamentele. Dacă vrei să-ți îmbunătățești capacitatea pulmonară, echilibrul și forța generală a organismului, fă următoarele trei activități:

  • Mergi cât mai mult pe jos, prin zăpadă. Oricum, la cum se ocupă autoritățile de deszăpezirea străzilor, chiar și marile bulevarde reprezintă pentru tine terenul perfect de joacă. Iar dacă stai la țară, ești și mai norocos;
  • Schiază. Oxigen, echilibru, tonus muscular. Ai nevoie și de alte motive? Pentru că distracția e de la sine înțeleasă;
  • Fă-ți un abonament la o sală de escaladă. Îți vei îmbunătăți rezistența și forța musculare, dar și coordonarea.

Oricum, ca regulă generală, încearcă să duci o viață cât mai activă și nu evita nici o activitate sportivă. Dacă prietenii te invită la fotbal, du-te și joacă fotbal. Nu există un sport dăunător pentru organism, atât timp cât respectăm regulile elementare de siguranță, prin care evităm accidentările, și nu trișăm, de dragul performanței, consumând substanțe care ne pun viața în pericol.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*