Dacă te întrebi cum îngrijești blocancii de munte ca să reziste cât mai mult timp, înseamnă că știi să-i apreciezi la adevărata lor valoare.

Bocancii de munte sunt fabricați în așa fel încât să reziste mai mult timp și în condiții mult mai vitrege decât bocancii „de oraș”. Sunt impermeabili, foarte ușori (mai ales dacă sunt pentru trei sezoane) și foarte stabili, cu o aderență foarte bună, așa cum sunt acești bocanci de munte, însă nu sunt de nedistrus. Iar dacă vrei să ai ce încălța și peste 5 ani, ține cont de sfaturile de mai jos. Picioarele tale îți vor mulțumi.

1. Fă-ți lecțiile

Fiecare pereche de bocanci de la un producător cunoscut vine la pachet cu un mic manual de instrucțiuni, o cărticică ce conține sfaturi privind îngrijirea bocancilor. Așa începe o relație de strânsă prietenie cu noua ta achiziție.

2. Împrietenește-te cu ei

După ce cumperi o pereche nouă de bocanci, nu te avânta cu ei direct pe munte, pe un traseu lung. Nu știi cum vor reacționa picioarele tale la noa încălțăminte. Poartă întâi bocancii prin oraș sau chiar și pe munte, dar pe trasee foarte scurte, cu șosete groase. Nu te feri nici de bălți, ca să te asiguri că bocancii tăi sunt cu adevărat impermeabli. Este mai bine să știi exact în ce măsură te poți baza pe noua ta pereche de bocanci înainte să pleci într-o tură de câteva zile pe munte.

Citește și: Cu cortul pe ploaie, la munte. Cum campezi și ce trebuie să ai la tine

3. Curăță bocancii în fiecare seară de drumeție

În timpul drumețiilor, în fiecare seară, curățo bocancii cât poți de bine. Scoate noroiul și pietricelele din interior, pentru a împiedica impregnarea acestora în/pe bocanci și afectarea tălpii sau a materialelor din care sunt confecționați. În timpul nopții, ține bocancii în afara cortului, dar departe de umezeală. Dacă mergi pe munte iarna și stai la cort, învelește bocancii într-o pungă groasă pentru a-i feri de zăpadă și de îngheț.

4. Curăță bocancii când ajungi acasă

Îndepărtează noroiul cu o perie pentru încălțăminte sau chiar o periuță de dinți. Ține minte, însă, că săpunul nu este recomandat. Folosește o lavetă pentru curățarea interiorului și scoate branturile pentru a permite uscarea completă a bocancilor. Nu pune bocancii în mașina de spălat, deoarece impactul, temperatura apei și detergentul dăunează. Dacă vrei, totuși, să-i speli la mașina de spălat, spală-i cu apă călduță, fără detergent, și pune în mașină, pe lângă bocanci, o pătură mai groasă.

Citește și: 6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să pleci în drumeție ca un pușcaș marin american

Lasă, apoi, bocancii să se usuce la temperatura camerei, evitând sursele de căldură. Dacă ai nevoie de uscare rapidă, poți încerca o sursă de aer rece (spre exemplu, sub aparatul de aer condiționat) sau poți pune bucăți de hârtie în interiorul bocancilor, schimbându-le cât mai des, chiar și o dată pe oră.

5. Folosește soluții pentru impermeabilitate

După ce bocancii s-au uscat, folosește o soluție specială pentru impermeabilitate, pe bază de uleiuri, ceară sau silicon. Atunci când utilizezi astfel soluții, citește cu atenție instrucțiunile, pentru a nu dăuna materialului din care este confecționat bocancul.

6. Atenție la locul în care depozitezi bocancii

După ce ți-ai curățat bocancii, depozitează-i, până la următoarea folosire, într-un loc aerisit și ferit de umezeală, fără să-i bagi într-o pungă de plastic.

Citește și: Ce se întâmplă la mare altitudine. Cifrele pe care trebuie să le cunoască orice montaniard

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*