Cum îl faci pe copil să iubească muntele? Dacă ești un părinte cu adevărat pasionat de drumețiile montane, suntem siguri că-ți dorești, în sinea ta, ca și copilul tău să iubească muntele. Fără să-i impui nimic din ce nu și-ar dori cu adevărat să facă, ai la dispoziție câteva trucuri prin care îl poți determina pe cel mic să iubească muntele.

  1. Alege traseul cu atenție

Atunci când stabilești traseul pentru drumețiile montane, alege unul de dificultate redusă, pentru a nu-ți suprasolicita copilul. Motivele sunt evidente. În primul rând, traseele ușoare sunt mai puțin riscante, iar în al doilea rând, un traseu prea dificil i-ar putea crea repulsie copilului pentru un astfel de „sport”.

2. Nu pleca în drumeție prea departe de casă

Pentru astfel de trasee ușoare, nu este nevoie să străbați țara în lung și-n lat. Dacă vrei să te încadrezi într-un buget modest, pentru a putea ieși în natură cât mai des, alege acele trasee accesibile care se află cât mai aproape de casă. Spre exemplu, dacă locuieși în București, lasă Maramureșul pentru concediul din vară sau de Sărbători și plimbă-te în Baiului. Este doar o sugestie!

3.  Nu-l pune să care prea multe lucruri

Drumețiile montane trebuie să fie o plăcere pentru cel mic, nu o corvoadă. Dacă se transformă în prea multă oboseală și în prea mult efort, copilul va prinde repulsie față de o astfel de activitate și își va cere tableta înapoi. Astfel, este esențial să nu-ți suprasoliciți copilul cu un rucsac mai greu decât îi este confortabil să ducă în spinare. Dacă este preșcolar, un astfel de rucsac este arhisuficient și nici măcar pe acesta nu trebuie să-l umpli. Pentru început, cel mai bine este să-și care singur jucăria de care nu se desparte, apa și un sandvici.

4. Faceți pauze de fiecare dată când simte nevoia

Nu-i forța limitele. Dacă îl vei suprasolicita, va fi mai predispus la greșeli și accidentări.

Citește și: Drumeție pe vreme rea? Câteva trucuri care te scapă de necazuri

5. Formați o echipă

Nu uita că sunteți o echipă pe potecile montane. Asta înseamnă că trebuie să aveți încredere unul în celălalt, iar tu, ca adult, va trebui să-i ceri părerea și să ții cont de opiniile și dorințele sale. Se va simți apreciat și va aștepta cu nerăbdare să mai mergeți pe munte împreună.

6. Nu planifica totul la fix

Atunci când pleci cu copilul într-o drumeție, trebuie să știi unde vei dormi și să cunoști foarte bine traseul. Însă ia-ți întotdeauna o marjă generoasă de timp, deoarece copiii sunt deseori imprevizibili și e posibil să întârzii foarte mult pe traseu. În plus, nu uita că o astfel de activitate este un prilej de mare bucurie. Gândește-te mai puțin la destinație și mai mult la călătoria în sine.

7. Stârnește-le curiozitatea

Cu câteva zile înainte de a merge la munte, incită-le curiozitatea, spune-le povești, vorbește cât mai mult despre ceea ce veți face în zilele de drumeție și implică-i în procesul de planificare. Ei vor deveni mult mai entuziasmați de ceea ce urmează și mult mai activi în timpul drumeției.

8. Transformă totul într-o aventură la munte

În loc să te limitezi doar la hiking, încearcă să transformi drumeția într-o aventură. Stați cu toții înjurul focului după ce se lasă seara, faceți o mică sesiune de escaladă dacă aveți la voi echipamentul necesar și diversifică activitățile cât mai mult cu putință.

9. Alege trasee amuzante, unde la final îi așteaptă o recompensă

Copiii sunt și mai motivați dacă știu că la finalul drumeției îi așteaptă o recompensă. Nu alege trasee plictisitoare pentru el și nu te aștepta să aibă revelații filosofice privind munții și ascultând vuietul vântului. Alege un traseu care să se încheie într-un loc unde se poate da pe tiroliană, la o stână, la un lac unde se poate plimba cu barca sau la o cabană unde îi place să se joace.

10. Ai grijă de tine

Nu uita niciodată să ai grijă de tine și să fii precaut(ă). Dacă tu nu ești OK, nici copilul tău nu va fi în deplină siguranță. În plus, nu uita să te bucuri tu însuți/însăți de drumeție. Tu ești modelul copiilor tăi.

Citește și: Cum să îți cureți sacul de dormit. Câteva sfaturi prin care îl poți păstra ca nou

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*