Cum eviți bătăturile de la bocanci? După ce a străbătut peste 16.000 de kilometri de poteci de munte, Liz Thomas a devenit o expertă ale cărei sfaturi ne pot salva picioarele de chinuri.

La 27 de ani, absolventa universității Yale deține, în acest moment, recordul de timp pe Appalachian Trail, un traseu de hiking cu o distanță de aproximativ 3.500 de km.

Liz Thomas nu ar fi reușit niciodată o astfel de performanță, dacă nu ar fi știut cum să se lupte cu bășicile și bătăturile.

Evident, ca orice sportiv bine intenționat și dornic să-i învețe și pe alții câteva trucuri utile pe traseele montane, Liz Thomas a vorbit cu cei de la outsideonline.com și le-a oferit cititorilor câteva sfaturi utile.

Iată cum eviți bășicile pe munte, în opinia spotivei americane:

Poartă încălțăminte care-ți lasă degetele să se miște în voie

Nu trebuie să-ți transformi picioarele în mumii. Poartă bocanci care-ți lasă degetele să se miște. „Când te deplasezi 15-17 ore pe zi, sângele tinde să se adune la picioare”, spune Liz. Astfel, picioarele și degetele tind să se umfle și au cu atât mai multă nevoie de spațiu. Confortul picioarelor este foarte important, de aceea Liz Thomas preferă astfel de încălțăminte de alergare, ideală pentru a susține glezna, a oferi aderență pe teren accidentat și a lăs apiciorul să respire și să se miște în voie.

Șosetele potrivite contează

Primul pas pentru a alege șosetele potrivite este să faci o evaluare asupra modului în care corpul tău reacționează la hiking. Dacă transpiri din abundență, cumpără șosete care promit să scoată umezeala în exterior și să se usuce rapid.

Liz Thomas preferă șosetele foarte ușoare, din țesătură densă din lână merino, care să împiedice pătrunderea la nivelul pielii a pietricelelor și a murdăriei, fapt ce ajută la evitarea bătăturilor. Totodată, ea ia în rucsac o a doua pereche de șosete, pe care o încalță după o jumătate de zi de hiking. După ce dă jos șosetele purtate, le spală într-un râu și le agață de rucsac, pentru a se usca.

Citește și: 

Întotdeauna te paște o mică înfecție

Dacă apare o bășică și nu reușești să-ți usuci bine piciorul (fapt ce poate fi dificil pe vreme capricioasă), zona respectivă se poate infecta. Thomas ia mereu cu ea leucoplast cu alcool sau rovanol pentru a aplica pe zona afectată. Deși poartă, de obicei, șosete în timpul nopții, le dă jos dacă a făcut bășici. Totodată, ea are mereu în rucsac și unguent cu antibiotic pentru a trata zonele cu răni.

Înfășoară degetele cu leucoplast

Thomas își înfășoară mereu degetele cu leucoplast, în special atunci când simte că ar putea să-i apară bășici. Acest lucru împiedică frecarea pielii și previne apariția bășicilor sau a senzației de durere, după ce acestea au apărut deja.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*